Menu Sluiten

BOERENKOOL MET FRITATA MET ROOKWORST

Maak met boerenkool eens een boerenkool frittata met rookworst. Makkelijk, lekker en voedzaam!

Bereidingstijd: 25 minuten

Recept voor: 2 personen

BENODIGDHEDEN 

  • 300 gr boerenkool
  • 1 ui
  • 450 gr aardappelschijfjes voorgekookt
  • 3-4 eieren
  • 75 ml crème fraiche
  • 1 rookworst
  • 1 tl paprikapoeder
  • snufje zout en peper

BEREIDINGSWIJZE

  • Snipper de ui en snijd de rookworst in plakjes.
  • Giet een scheutje olie in een pan en bak de aardappelschijfjes ongeveer 5 minuten.
  • Voeg dan de ui en boerenkool toe en bak die een paar minuten mee.
  • Daarna kunnen de rookworst en de kruiden erbij. Meng alles door elkaar en bak alles nog 5 minuten.
  • Meng in een bakje de eieren met de crème fraiche.
  • Giet het ei mengsel over de aardappelschijfjes en de boerenkool heen in de pan. Zet de deksel op de pan, zet het vuur laag en bak het geheel nog 10 minuten totdat het ei gestold is.

Pinchos kip

Deze pinchos belegd met kip-sambasalade, sweet peppers en heerlijke allioli wordt vaak gegeten met nieuwjaar in Spanje. Smaakvol afgetopt met extra virgen olijfolie, net als de Spanjaarden doen. Is lekker met een Desperados biertje.
Ingrediënten
20 personen
Ingrediënten
1 komkommer
4 Peppadew sweet peppers mild
1 wit stokbrood
1 Johma Kip-sambasalade
1 handje rucola
2 tl aioli
2 tl olijfolie

Snijd de uiteinden van de komkommer en schaaf de komkommer in lange linten met een kaasschaaf. Schaaf de komkommer totdat je bij de zaadlijsten uitkomt. De zaadlijsten zijn niet meer nodig. Rol de komkommerlinten op tot roosjes en zet apart.

Laat de sweet peppers uitlekken en snijd vervolgens in vieren. Snijd het stokbrood in schuine sneden en besmeer rijkelijk met de kip-sambasalade. Beleg met stukjes sweet peppers en wat rucola. Verdeel de allioli over de broodjes en besprenkel met extra virgen olijfolie.

Schuif de komkommerroosjes aan een prikker en steek deze in de pinchos.

Appelkruimtaart

De eerste keer dat ik een recept plaats wat afkomstig is van één van de leden van KBO-Oirschot.
Het zou leuk zijn als er meerdere leden zijn die hun recepten willen delen.

Ingrediënten: 1 vel kruimeldeeg, 600 g appels, 100 g witte suiker, nog eens 65 g witte suiker, 5 g kaneel, 100 g bloem, 80 g koude boter

Hulpmiddelen: taartvorm, oven.

Voorbereiding: Verwarm de oven voor tot 200 graden. Schil de appels en snij ze in vieren en dan in schijfjes.

Bereidingswijze: Leg het vel deeg in de taartvorm. Prik er gaatjes in met een vork. Leg de appelschijfjes er dakpansgewijs in. Meng 100 g suiker met de kaneel en strooi over de appels. Meng 65 gram suiker met de bloem; snij de boter er in stukjes bij en meng tot een kruimig geheel. Strooi dit mengsel over de appelschijfjes. Bak 35 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de appels zacht zijn en de bovenkant licht gebruind.

Serveertips: De echte snoepers kunnen er nog een bolletje vanille-ijs of slagroom bij doen! De appels kan je ook vervangen door een compote die je lekker vindt, bv. abrikozencompote

 

 

Spruitjes stamppot

 

INGREDIËNTEN (voor 3 personen)

500 gr spruitjes
600 gr kruimige aardappels
1 scheut melk
1 klont boter
2 handjes walnoten
2 appels
100 gr (vega)spekjes
1 snuf tijm
1 snuf nootmuskaat
100 gr geitenkaas

BEREIDING
+Kook de aardappels in ca. 15 minuten gaar en de spruiten ca. 10 minuten (eventueel in dezelfde pan
met water)
+Schil ondertussen de appels en snijd ze in blokjes.
+Verhit een koekenpan en bak de reepjes spek licht krokant.
+Voeg de stukjes appel en tijm toe en bak een paar minuten mee.
+Giet de spruiten en aardappels af en doe terug in een pan. Stamp ze fijn met een stamper.
+Voeg de melk en boter toe en een snuf nootmuskaat.
+Schep het spek en appelmengsel samen met de geitenkaas door de spruitjesstamppot en breng de
stamppot verder op smaak met peper en zout. Doe als laatste de walnoten erdoor.

Tip: Bewaar eventueel wat van de geitenkaas en walnoten om als laatste als topping er nog overheen te doen.

Reebiefstuk met champignons

 

Ingredienten
4 ree biefstukjes
250 gr. oesterzwammen of kastanje champignons
2 el. zilveruitjes
1 ui of 2 sjalotjes
2 el. tomatenpuree
2 el. bloem
2 tl. grillkruiden
2 el. olijf- of notenolie
0,5 tl. tabasco
25 gr. boter of margarine
1 tl. wildkruiden
Tip: voeg een scheutje zoete ketjap toe.

Bereidingswijze:
Verwarm de boter in een hapjespan en fruit hierin de gehakte ui. Voeg de bloem toe en roer dit door elkaar. Vervolgens de tomatenpuree, de oesterzwammen in plakjes en de uitjes met de tabasco erbij en verwarm dit. Bestrijk de ree biefstukjes met een mengsel van de grillkruiden, de olie en de wildkruiden.
Leg de biefstukjes op de contactgrill of onder de grill, gedurende ca. 5 minuten aan iedere kant.
Serveertip:
Serveer met spruitjes en frites

 

Eierkoeken


Eierkoeken zijn een geliefd tussendoortje en als je eenmaal weet hoe makkelijk het is om ze zelf te maken, dan wil je nooit meer anders! Versgebakken zijn ze namelijk echt het allerlekkerst! De originele eierkoeken worden gebakken met ammonium als rijsmiddel, maar omdat je daar als thuisbakker lastig aan kunt komen gebruik ik baking soda als rijsmiddel.
Wil je zelf eierkoeken maken, zorg dan dat je de eieren heel goed luchtig klopt. Dat is het geheim voor de lekkerste eierkoeken. Je kunt de koeken zo opeten of serveer ze met yoghurt, slagroom of hangop en vers fruit. Ook kun je ze in stukjes scheuren en gebruiken in bijvoorbeeld een trifle.
Met dit eierkoeken recept kun je 10-14 grote eierkoeken maken.
Ingrediëntenlijst
+ 2 eieren + 100 ml melk
+ 1 eidooier + 250 gram bloem
+ 175 gr witte basterdsuiker + ¼ tl zout
+ rasp van ½ citroen + 1 tl baking soda

Eierkoeken maken
Doe de eieren, eidooier, witte basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) zeer luchtig. Dit duurt zeker 5 minuten. Meng de bloem met de baking soda en zeef dit boven de kom met de luchtige eiermasssa. Spatel de bloem er voorzichtig door. Spatel als laatst de melk door het beslag en laat het 10 minuten rusten in de koelkast.
Eierkoeken bakken
Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Vorm met behulp van een grote ijslepel 4 hoopjes beslag per bakplaat. De koeken rijzen nog behoorlijk in de oven, dus houd voldoende tussenruimte. Bak ze in 7-12 minuten lichtbruin en gaar. Laat de eierkoeken afkoelen op het bakpapier en haal ze er daarna voorzichtig af.

Japanse fluffy cake met aardbeien

Ingrediënten voor het beslag

  • 4 Eieren Hiervan gebruik je dus: 4 eiwit en 2 eigeel, er blijven 2 eigeel over
  • 100 gram Suiker wil je het zoeter dan kun je 120 gram suiker toevoegen
  • 110 ml Melk
  • 45 gram Boter
  • 120 gram Bloem
  • 1 theelepel Bakpoeder
  • Citroensap scheut, optioneel
  • Zout mespuntje

Ingrediënten voor de vulling en afwerking

  • 500 gram Aardbeien gewassen en droog
  • 400 ml Slagroom
  • 225 gram Mascarpone
  • 3 zakjes Vanillesuiker of meer naar smaak

Bereiding

  1. Zorg voor een absoluut vetvrije hoge kom. Was de kom met afwasmiddel af en zo heet mogelijk. Dat geldt ook voor de mixer (gardes) die absoluut vetvrij moeten zijn om het kloppen van het eiwit te laten lukken
  2. Klop de eiwitten stijf met een mespuntje zout en een klein scheutje citroensap (optioneel)
  3. In een andere kom meng je de eigeel met suiker en mix je tot het geheel vrij wit is
  4. Voeg hier vervolgens de melk aan toe en blijf mixen
  5. Laat de boter smelten en voeg deze ook toe aan je eigeel mix
  6. Meng de bloem met bakpoeder en voeg dit toe aan je eigeel mix. Mix niet te lang, anders verliest de cake zijn luchtigheid
  7. Neem nu de stijve eiwitten en schep dit voorzichtig door het beslag
  8. Doe het beslag in de bakvorm en zet in een voorverwarmde oven op 160°C (ongeveer 20 minuten). Maak de deur van de oven niet te vroeg open anders zal de cake inzakken
  9. Goed af laten koelen en dan doormidden snijden
  10. Klop de mascarpone los met een mixer
  11. Klop de slagroom lobbig met de vanillesuiker en voeg hier de mascarpone aan toe
  12. Nog even flink mixen tot het een stevige massa is
  13. Aardbeien in 3 – 4 plakjes snijden
  14. Op de onderste helft van de cake 1/3 deel van de slagroom met mascarpone doen
  15. Hierop leg je de aarbeiplakjes
  16. Daarna komt er nog 1/3 deel slagroom op
  17. Afdekken met het andere deel van de cake en de overgebleven slagroom erop verdelen
  18. Garneren met de overgebleven aardbeien in plakjes
  19. Je kunt uit deze cake ongeveer 4 – 6 porties halen, afhankelijk van hoe groot je deze maak

 

Vaderdag chocolade biercake

INGREDIËNTEN
+ 75 gram ongezouten roomboter
+ 225 gram suiker
+ 2 eieren
+ 340 gram bloem
+ 8 gram bakpoeder
+ 140 gram pure chocolade
+180 gram bier (ik gebruikte Kompaan, een stevig
hopbier met 8,2% alcohol)
+ snuf zout
INSTRUCTIES
+ Splits de eieren en klop de eiwitten stijf. Zeef het bloem, bakpoeder en zout. Smelt de chocolade au
bain marie (of in een pannetje op een laag vuur).
+ Klop de boter en suiker romig en voeg dan de eidooiers toe. Als dit geheel is opgenomen voeg je
het bloemmengsel toe.
+ Voeg de gesmolten chocolade toe, mix tot dit is opgenomen en voeg dan ook het bier toe. Als laatst
meng je de geklopte eiwitten door het beslag
+ Giet het beslag in een bebloemde cakevorm en bak in 60-70 minuten op 160 °C (boven- en
onderwarmte) gaar (tot de prikker er droog uitkomt)

Gemakkelijke Moederdagtaart

Ingrediënten
300 gram chocoladekoekjes
75 gram boter

voor de vulling                            voor de garnering      
450 gram roomkaas naturel         50 gram dessertsaus aardbeien
300 milliliter slagroom
100 gram poedersuiker
1 zakje vanillesuiker

Bereiden
Maal de koekjes helemaal fijn in de keukenmachine. Smelt intussen de boter (laat deze niet bruin worden). Meng de gesmolten boter door de koekkruimels.

Bekleed de springvorm met bakpapier. Verdeel het kruimeldeeg over de bodem van de vorm en druk goed aan. Laat opstijven in de koelkast.

Klop in een grote kom de roomkaas soepel. Klop in een andere kom met een mixer de slagroom met de poedersuiker en vanillesuiker stijf.

Schep de room door de roomkaas en klop alles goed door elkaar. Schep de vulling in de springvorm en strijk glad met een vochtige spatel of bolle kant van een lepel.

Schep de dessertsaus in een stevig plastic diepvrieszakje en draai het zakje dicht. Knip een heel klein puntje van het zakje af en druppel hiermee kleine stipjes saus, met minimaal 1 stip witruimte ertussen, rondom op de bovenkant van de cheesecake.

Vervolg met de cirkel daarbinnen en maak zo steeds een kleinere cirkel tot de gehele taart gevuld is met rode stipjes. Trek met een satéprikker de stipjes rustig van links naar rechts tot een hartjesvorm. Laat de taart afgedekt minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

 

 

error: Content is protected !!