Menu Sluiten


Reebiefstuk met champignons

Ingredienten
4 ree biefstukjes
250 gr. oesterzwammen of kastanje champignons
2 el. zilveruitjes
1 ui of 2 sjalotjes
2 el. tomatenpuree
2 el. bloem
2 tl. grillkruiden
2 el. olijf- of notenolie
0,5 tl. tabasco
25 gr. boter of margarine
1 tl. wildkruiden
Tip: voeg een scheutje zoete ketjap toe.

Bereidingswijze:
Verwarm de boter in een hapjespan en fruit hierin de gehakte ui. Voeg de bloem toe en roer dit door elkaar. Vervolgens de tomatenpuree, de oesterzwammen in plakjes en de uitjes met de tabasco erbij en verwarm dit. Bestrijk de ree biefstukjes met een mengsel van de grillkruiden, de olie en de wildkruiden.
Leg de biefstukjes op de contactgrill of onder de grill, gedurende ca. 5 minuten aan iedere kant.
Serveertip:
Serveer met spruitjes en frites

 

Eierkoeken


Eierkoeken zijn een geliefd tussendoortje en als je eenmaal weet hoe makkelijk het is om ze zelf te maken, dan wil je nooit meer anders! Versgebakken zijn ze namelijk echt het allerlekkerst! De originele eierkoeken worden gebakken met ammonium als rijsmiddel, maar omdat je daar als thuisbakker lastig aan kunt komen gebruik ik baking soda als rijsmiddel.
Wil je zelf eierkoeken maken, zorg dan dat je de eieren heel goed luchtig klopt. Dat is het geheim voor de lekkerste eierkoeken. Je kunt de koeken zo opeten of serveer ze met yoghurt, slagroom of hangop en vers fruit. Ook kun je ze in stukjes scheuren en gebruiken in bijvoorbeeld een trifle.
Met dit eierkoeken recept kun je 10-14 grote eierkoeken maken.
Ingrediëntenlijst
+ 2 eieren + 100 ml melk
+ 1 eidooier + 250 gram bloem
+ 175 gr witte basterdsuiker + ¼ tl zout
+ rasp van ½ citroen + 1 tl baking soda

Eierkoeken maken
Doe de eieren, eidooier, witte basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) zeer luchtig. Dit duurt zeker 5 minuten. Meng de bloem met de baking soda en zeef dit boven de kom met de luchtige eiermasssa. Spatel de bloem er voorzichtig door. Spatel als laatst de melk door het beslag en laat het 10 minuten rusten in de koelkast.
Eierkoeken bakken
Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Vorm met behulp van een grote ijslepel 4 hoopjes beslag per bakplaat. De koeken rijzen nog behoorlijk in de oven, dus houd voldoende tussenruimte. Bak ze in 7-12 minuten lichtbruin en gaar. Laat de eierkoeken afkoelen op het bakpapier en haal ze er daarna voorzichtig af.

Japanse fluffy cake met aardbeien

Ingrediënten voor het beslag

  • 4 Eieren Hiervan gebruik je dus: 4 eiwit en 2 eigeel, er blijven 2 eigeel over
  • 100 gram Suiker wil je het zoeter dan kun je 120 gram suiker toevoegen
  • 110 ml Melk
  • 45 gram Boter
  • 120 gram Bloem
  • 1 theelepel Bakpoeder
  • Citroensap scheut, optioneel
  • Zout mespuntje

Ingrediënten voor de vulling en afwerking

  • 500 gram Aardbeien gewassen en droog
  • 400 ml Slagroom
  • 225 gram Mascarpone
  • 3 zakjes Vanillesuiker of meer naar smaak

Bereiding

  1. Zorg voor een absoluut vetvrije hoge kom. Was de kom met afwasmiddel af en zo heet mogelijk. Dat geldt ook voor de mixer (gardes) die absoluut vetvrij moeten zijn om het kloppen van het eiwit te laten lukken
  2. Klop de eiwitten stijf met een mespuntje zout en een klein scheutje citroensap (optioneel)
  3. In een andere kom meng je de eigeel met suiker en mix je tot het geheel vrij wit is
  4. Voeg hier vervolgens de melk aan toe en blijf mixen
  5. Laat de boter smelten en voeg deze ook toe aan je eigeel mix
  6. Meng de bloem met bakpoeder en voeg dit toe aan je eigeel mix. Mix niet te lang, anders verliest de cake zijn luchtigheid
  7. Neem nu de stijve eiwitten en schep dit voorzichtig door het beslag
  8. Doe het beslag in de bakvorm en zet in een voorverwarmde oven op 160°C (ongeveer 20 minuten). Maak de deur van de oven niet te vroeg open anders zal de cake inzakken
  9. Goed af laten koelen en dan doormidden snijden
  10. Klop de mascarpone los met een mixer
  11. Klop de slagroom lobbig met de vanillesuiker en voeg hier de mascarpone aan toe
  12. Nog even flink mixen tot het een stevige massa is
  13. Aardbeien in 3 – 4 plakjes snijden
  14. Op de onderste helft van de cake 1/3 deel van de slagroom met mascarpone doen
  15. Hierop leg je de aarbeiplakjes
  16. Daarna komt er nog 1/3 deel slagroom op
  17. Afdekken met het andere deel van de cake en de overgebleven slagroom erop verdelen
  18. Garneren met de overgebleven aardbeien in plakjes
  19. Je kunt uit deze cake ongeveer 4 – 6 porties halen, afhankelijk van hoe groot je deze maak

 

Vaderdag chocolade biercake

INGREDIËNTEN
+ 75 gram ongezouten roomboter
+ 225 gram suiker
+ 2 eieren
+ 340 gram bloem
+ 8 gram bakpoeder
+ 140 gram pure chocolade
+180 gram bier (ik gebruikte Kompaan, een stevig
hopbier met 8,2% alcohol)
+ snuf zout
INSTRUCTIES
+ Splits de eieren en klop de eiwitten stijf. Zeef het bloem, bakpoeder en zout. Smelt de chocolade au
bain marie (of in een pannetje op een laag vuur).
+ Klop de boter en suiker romig en voeg dan de eidooiers toe. Als dit geheel is opgenomen voeg je
het bloemmengsel toe.
+ Voeg de gesmolten chocolade toe, mix tot dit is opgenomen en voeg dan ook het bier toe. Als laatst
meng je de geklopte eiwitten door het beslag
+ Giet het beslag in een bebloemde cakevorm en bak in 60-70 minuten op 160 °C (boven- en
onderwarmte) gaar (tot de prikker er droog uitkomt)

Gemakkelijke Moederdagtaart

Ingrediënten
300 gram chocoladekoekjes
75 gram boter

voor de vulling                            voor de garnering      
450 gram roomkaas naturel         50 gram dessertsaus aardbeien
300 milliliter slagroom
100 gram poedersuiker
1 zakje vanillesuiker

Bereiden
Maal de koekjes helemaal fijn in de keukenmachine. Smelt intussen de boter (laat deze niet bruin worden). Meng de gesmolten boter door de koekkruimels.

Bekleed de springvorm met bakpapier. Verdeel het kruimeldeeg over de bodem van de vorm en druk goed aan. Laat opstijven in de koelkast.

Klop in een grote kom de roomkaas soepel. Klop in een andere kom met een mixer de slagroom met de poedersuiker en vanillesuiker stijf.

Schep de room door de roomkaas en klop alles goed door elkaar. Schep de vulling in de springvorm en strijk glad met een vochtige spatel of bolle kant van een lepel.

Schep de dessertsaus in een stevig plastic diepvrieszakje en draai het zakje dicht. Knip een heel klein puntje van het zakje af en druppel hiermee kleine stipjes saus, met minimaal 1 stip witruimte ertussen, rondom op de bovenkant van de cheesecake.

Vervolg met de cirkel daarbinnen en maak zo steeds een kleinere cirkel tot de gehele taart gevuld is met rode stipjes. Trek met een satéprikker de stipjes rustig van links naar rechts tot een hartjesvorm. Laat de taart afgedekt minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.