Nieuwsbrief
Hier vindt u de nieuwsbrief zoals deze iedere maand wordt weergegeven.

U kunt altijd terugkijken naar een ouder exmplaar door op de betreffede maand te klikken.

Januari 2022

Februari 2022

Maart 2022


April 2022


Mei 2022

Junii 2022

 

 

 


Terrasconcert
van: de evenementencommissie

Voor donderdag 16 Juni hebben we een gezellig terrasconcert georganiseerd. Voor jullie zal optreden het gezellige Duo Pitch. We gaan er natuurlijk van uit dat het lekker weer is zodat we buiten op het terras kunnen genieten van gezellige muziek.
Locatie: De Stapperij in Spoordonk, aanvang: 13:30 uur.

De kaartjes hiervoor kunnen vanaf 30 mei gehaald worden bij de Kringloopwinkel.
De prijs hiervoor bedraagt € 4,00.Fietsen
door: Jan van Overbeek en Frans Traa

We gaan weer fietsen vanaf half april tot eind oktober.
Op de tweede en vierde donderdag  van de maand onder leiding van Frans Traa en Wim Heerebeek vertrek 13.30 bij d’n Inloop, tel 573074.
In augustus wordt er door hen een grote fietstocht georganiseerd.
Op de eerste en derde vrijdag van de maand fietsen onder leiding van Jan Overbeek, bij verhindering Curiel   Franken . Vertrek bij d’n Inloop om 11-00 uur, tel 06 12185413.
De fietsgroep bestaat meestal uit 20 -30 personen . Aan melden is niet nodig.
Er wordt in een rustig tempo gefietst , over goede fietspaden en binnenwegen, met prachtige routes in de omgeving van Oirschot en omstreken .Afstand  +- 40 km .
Halverwege is er een terrasstop voor koffie-thee- gebak-lunch naar eigen keuze en voor eigen rekening . Exacte fietsdata worden maandelijks in nieuwsbrief gepubliceerd .
Data Frans:
12-26 mei 9-23 juni 14-28 juli 11-25 augustus 8-22 sept 13-27 oktober

Data Jan:
20 mei 3-17 juni 1-8-22 juli 5-19 augustus 2-16-30 sept 7-21 oktoberAsperges op z’n Vlaams

door: Simon van der Steen

Af en toe een echte klassieker mag niet ontbreken in jouw weekmenu. En al zeker niet ééntje met zo'n prachtproduct als onze Vlaamse trots, witte asperges!
Asperges op zijn VlaamsINGREDIËNTEN

BEREIDING


Nieuwe KLASSIEKE MUZIEK LEZINGEN bij KBO Oirschot
vanaf najaar 2022

KBO Oirschot is van plan om de klassieke muziek weer nieuw leven in te blazen met het starten van een lezingencyclus voor KBO-leden.

Jarmila Pavel (koordirigente en pianiste uit Best) zal de maandelijkse lezing verzorgen op elke tweede maandagmiddag in de maanden september, oktober, november en december van 14-16 uur in het KBO-gebouw in Oirschot.

Per bijeenkomst wordt een thema behandeld en zullen CD-fragmenten worden beluisterd en toegelicht. Daarbij komt de levenswandel van de componist aan bod en wordt besproken hoe de muziek is ontstaan.
Het doel is samen te genieten van mooie, toegankelijke  klassieke muziek onder het genot van een kop koffie of thee.
Om de belangstelling te inventariseren is er een proefbijeenkomst gepland op maandag 29 augustus van 14 tot 15 uur in het KBO gebouw in Oirschot.
Het thema is dan “Symfonieën” en de opzet van de lezingencyclus zal worden uitgelegd.
Deze proefbijeenkomst is gratis toegankelijk en u kunt zich dan ook inschrijven voor de vier lezingen die in het najaar plaats vinden op maandagmiddag:
12 september 2022
10 oktober 2022
14 november 2022
12 december 2022
De lezingencyclus zal van start gaan bij een minimum aantal van 15 deelnemers; de kosten voor 4 lezingen bedragen 30 Euro, inclusief materiaal en consumptie.

U bent  van harte welkom om hieraan deel te nemen en u kunt zich voor de proefbijeenkomst van 29 augustus aanmelden bij Hanny Slegt (KBO- evenementen) op telefoonnummer 06-272712398 
of via E-mail: info@kbo-oirschot.nl
Hopelijk kunnen we met elkaar gaan genieten van mooie klassieke muziek.
Tot ziens bij de proefbijeenkomst op 29 augustus van 14-15 uur of bij de eerste lezing op
12 september van 14- 16 uur!

Overleden leden van onze KBO   

Wij gedenken hierbij de overleden leden van de afgelopen maand:

Note: Het bestuur zou het fijn vinden als u ons doorgeeft wanneer leden zijn overleden,
wij kunnen hieraan dan aandacht besteden. Ook horen wij graag als u bent verhuisd.

Orskot vruuger
door: Ad van Zelst

Oirschot, de zuidzijde van de Markt. Het moet na de tweede wereldoorlog zijn, maar vóór 1959, want aan het voorrangsbord links te zien liep de rijksweg nog door de kom.

Rechts, van achter naar voren:
Jan Mercx ijzerwaren en gereedschappen. Daar kon je nog spijkers per stuk kopen! De firma Mercx was ook distributeur van Konings Gist voor Oirschot, Best en de Beerzen, getuige het fraaie uithangbord dat hier nog aan de gevel hangt.
Dan het woonhuis van Gijs van de Schoot en zijn gezin, waar later de nieuwe winkel van Mercx in kwam. Vervolgens de A&O levensmiddelenwinkel van de zussen Mia en Anna van der Steen. Met de vlaggenstok de EDAH levensmiddelwinkel van mevrouw van Leuven-Phillipart. Bedrijfsleider Piet Zeeuwen, nam de zaak over en verhuisde naar het pand waar nu ’t Bint zit. Hij maakte plaats voor Babyluxe, de winkel in babykleding, kinderwagens en kinderkamermeubels van Jeanette van de Noort-van Leuven.
We komen bij de Bazar van Charles en Thea Geerlings. Ze verkochten huishoudelijke artikelen en speelgoed. Rechts van de etalages, achter het kleine raampje stond ik in de weken voor Sinterklaas met mijn neus tegen het raam gedrukt te kijken naar de speelgoedtreintjes die ik niet kon betalen.
Tot slot op de hoek café Antoon Megens. Hier zal later de ABN-AMRO-bank komen, waar nu alleen nog een betaalautomaat van rest.

Luchtkoker
Bij de Bazar lagen luchtkokers (zaklampen) in de etalage. Die moest ik een hebben. Onze pa had er wel een, ‘ne grote Pertrax met een schuifke voor groen en rood licht, maar ik wilde mijn eigen luchtkoker. Tegen de winter had ik hem bij elkaar gespaard en ik naar “Sjarl Girlings”. De kleinste luchtkoker kon ik net betalen, maar ik had er niet op gerekend dat er nog geen batterijen in zaten. Charles streek over zijn hart en gaf me er twee Witte Kat batterijen voor niks bij. Toen mocht ik met Kerstmis met ons mam voor het eerst mee naar de nachtmis. Die begon om 3 uur, maar ge moest er een uur van tevoren al zitten, want anders was er geen plaats. In die tijd was het stikdonker op de Spoordonkseweg. Alleen bij burgemeester Steger stond een lantaarnpaal en verderop bij Jan-Peer-Berten op den dreij.
Maar dè gaf niks, want ik had ‘ne luchtkoker!

Wie heeft nog foto’s van oud-Oirschot? Neem contact op met advanzelst1945@gmail.com of stop ze in de brievenbus Den Heuvel 6 in Oirschot. Graag voorzien van omschrijving, jaartal en retouradres

Leden die aanvullend verzekerd zijn bij VGZ, kunnen hun Contributie
van: onze penningmeester

Hierbij een mededeling van onze penningmeester dat de jaarlijkse contributie deze maand wordt afgeschreven van uw bankrekening.

 

Contributie retour 2021 en 2022
contributie retour krijgen. Op onze website staat beschreven hoe. Wij hebben twee links gezet naar pagina's die respectievelijk doorverwijzen naar contributie retour voor 2021 en retour voor 2022.

Sommige leden gebruiken nog een oudere link, die in 2021 was geplaatst. Deze werkt echter niet meer!! In enkele nieuwsblaadjes van de Afdelingen was deze kennelijk ook gepubliceerd. Is dat bij u ook het geval, wilt u dan de nieuwe links opnemen? Dit zijn de goede:

https://www.kbo-brabant.nl/contributie-retour-2021/
https://www.kbo-brabant.nl/contributie-retour-2022/
BUURMAN
tekst: Jacques van de Ven

“Dag buurman” is de begroeting die morgens dat we toevallig allebei in onze auto stappen.  ‘Dag buurman’ is voor mij de beleefde afstand om niet in te hoeven gaan op zijn avances. Ik weet zijn voornaam niet eens terwijl ik me toch herinner bij hem op een soort van open huis, of  open deur of ‘houswarming’ geweest te zijn.
Buschauffeur is hij die tegen elke passagier een ‘grappige’ opmerking kan maken zoals tegen die dame met haar decolleté en haar chiwawa’s die vroeg of die ook mee mochten. Hij had de hondjes niet eens gezien. Zo’n buurman wil je niet op je verjaardag hebben. Vandaar; ‘buurman’ en niet meer.
Die nacht had het geijzeld en op onze auto’s zat een flinke laag ijs. Met mijn elektrisch verwarmde slotopener kon ik gelukkig in mijn auto  om hem alvast te starten. Vervolgens alle ramen en spiegels voorzichtig met spiritus op een spons ijsvrij gemaakt.
“Dag buurman” hoorde ik mijn buurman roepen. “Ook een ijscokar? Ik kom er niet in en hoe heb jij die ruiten schoon gekregen?”
“Met spiritus” was mijn antwoord “ik heb nog wel wat.” Voorzichtig sprenkelen was bij mijn buurman echter geen optie. Hij overgoot de auto met spiritus maar kon er ondertussen nog niet in. “Hoe ik dat gedaan had?”
Met een warme sleutel! Dus verwarmde buurman zijn sleutel met zijn aansteker en stak hem in het slot. De hele auto begon te dooien, te beginnen bij de ruiten. “Goei spul” dacht hij maar na korte tijd tastte het spul ook de rubbers van het portier aan en nog even later kwamen er vlammen onder de motorkap uit en begon de bekleding te dooien.
Pas ’s avonds ontdekte ik de fatale ontdooiing.
“Dat agressieve spul heb ik van jou gekregen vriend” zei hij. Dat had hij ook bij politie en verzekering verteld.
Liever een verre buurman dan een goede vriend. 

 

Prijsverhoging consumpties
door: Bestuur KBO

Al zeker 8 jaar is de prijs die u betaalt voor koffie, thee of frisdrank niet verhoogd. Maar helaas kunnen we er ook niet aan ontkomen om de verkoopprijs aan te passen. Door de stijgende grondstofprijzen als ook de gestegen kosten van onze leverancier zijn wij helaas genoodzaakt om de prijzen van alle consumpties te verhogen.

Met ingang van 1 juni 2022 wordt de verkoopprijs voor koffie, thee, chocolademelk en frisdrank daarom verhoogt naar € 1,20.

Het gevolg van dit nieuwe bedrag is dat wij in de Ontmoeting voor meer wisselgeld in onze kassa moeten gaan zorgen. Om dit te voorkomen gaan wij consumptiebonnen verkopen.
Dat zijn strips met 10 bonnen voor een prijs van € 12,00.

Wij zouden het erg fijn vinden als u hiervan gebruik gaat maken. Uiteraard behouden deze bonnen hun geldigheid.

Informatiebijeenkomst SeniorenPunt Oirschot

Waar en hoe woont u op uw oude dag? Heeft u daar al eens over nagedacht? Blijft u zo lang mogelijk zelfstandig wonen? Hoe zit het met zorg? Nu heeft u dat misschien niet nodig, maar wat als dat verandert als u ouder wordt? Waar kunt u dan terecht? SeniorenPunt Oirschot organiseert een informatiebijeenkomst om u antwoord te geven op dit soort vragen.

Kom naar de informatiebijeenkomst op 29 juni in De Enck
De bijeenkomst start om 18.30 uur en duurt tot 20.00 uur. U krijgt tijdens de bijeenkomst uitleg over hoe SeniorenPunt u kan helpen bij al uw woon- en zorgvragen. De presentatie wordt verzorgd door een zorgbemiddelaar van Joris Zorg en een consulent wonen van Wooninc. Uiteraard is er ook ruimte voor u om zelf vragen te stellen.  

Iedereen met vragen over wonen, zorg en welzijn is welkom
De informatiebijeenkomst is bedoeld voor iedereen die nadenkt over een volgende woonstap. Of graag meer wil weten over (thuis)zorg en welzijn. Niet alleen interessant voor u, maar ook voor uw kinderen, familieleden of mantelzorger(s). Zij zijn ook van harte welkom.

Meld u aan voor de bijeenkomst
Stuur een mail naar info@seniorenpuntoirschot.nl. Zet daarin uw naam en met hoeveel personen uw aanwezig bent.