Hier vindt u de de nieuwsbrief zoals deze iedere maand wordt weergegeven.

U kunt altijd terugkijken naar een ouder exmplaar door op de betreffede maand te klikken.

Januari 2022

ENGELS LEREN

. Engels leren met je leeftijdsgenoten
. Engels leren voor op vakantie
. Engels leren om je kleinkinderen te helpen
. Engels leren voor bij de computer
. Engels leren voor je lol
. Engels leren in een gezellige sfeer met een lekker kopje koffie of thee

Heb je nog nooit Engels geleerd of ooit lang geleden een beetje ? Dan ben jij de man of vrouw voor de  BEGINNERS -GROEP  op maandag 9.00 – 10.30 u

Heb je wel een beetje Engels geleerd en wil je dat opkrikken?? Dan ben jij de man of vrouw voor de BEGINNERS-conversatie-GROEP   op dinsdag 8.45 – 10.15 u

Ken je wel Engels, maar wil je (nog) vlotter leren converseren ?? Dan is er voor jou plaats in de CONVERSATIE-PLUS-GROEP  op dinsdag 10.30 – 12.00 u

Informeer bij je docent : Mieke van Oort  0499-572281

Recept van de maand

Crème brûlée-ijs
Tekst: Simon  van der Steen
Een heerlijk nagerecht voor na het Kerstmenu gaat er altijd in.

INGREDIËNTEN
•             1 vanillestokje
•             500 ml slagroom
•             1 blikje gecondenseerde melk
•             200 g fijne kristalsuiker
•             diepvriesbak (inhoud ca. 1 liter)
•             bakpapier
IJs maken zonder ijsmachine
Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mespunt het merg eruit. Doe het merg samen met de slagroom en gecondenseerde melk in een kom en klop met een mixer in 5 min. stijf. Schep in de diepvriesbak en doe de deksel erop. Zet 6 uur in de vriezer. Je hoeft tussentijds niet te roeren.

Karamel maken
Doe de kristalsuiker met 3 el water in een steelpan en laat op middelhoog vuur karamelliseren tot de suiker goudbruin, tegen koperkleurig aan, is. Roer niet, maar draai af en toe met de pan, zodat de karamel loskomt van de randen. Giet de karamel op een vel bakpapier. Til de randen van het vel voorzichtig op om de karamel te verspreiden. Let op: de karamel is erg heet! Laat 45 min. afkoelen en breek de helft in stukken. Hak de andere helft grof.
Schep bollen van het ijs in mooie kommetjes of glazen, bestrooi met de gehakte karamel en steek er een paar karamelschotsen in.

TIP Geen zin of tijd om karamel te maken? Sla 100 g karamelbabbels (zak 175 g) met een deegroller stuk in een plastic zakje en bestrooi het ijs hiermee.

Overleden leden van onze KBO

Wij gedenken hierbij de overleden leden van de afgelopen maand: Antoon Vennix

Note: Het bestuur zou het fijn vinden als u ons doorgeeft wanneer leden zijn overleden,
wij kunnen hieraan dan aandacht besteden. Ook horen wij graag als u bent verhuisd.

Premies VGZ voor 2022 bekend

Leden van onze vereniging krijgen korting op een zorgverzekering van VGZ.
Bent u aanvullend verzekerd voor zorg bij VGZ via dit collectief van KBO-Brabant? Dan krijgt u het lidmaatschap van KBO-Brabant vergoed tot een maximum van 25 euro per verzekerde.
Ook in 2022 geldt dit weer!

De tarieven voor 2022 zijn bekend gemaakt. Het eigen risico blijft in 2022 € 385. Wel verandert een aantal voorwaarden en vergoedingen. Klik hier voor een PDF met de premietabel. En klik hier voor de wijzigingen. Op de website van VGZ treft u deze informatie ook aan: klik hier

Wmo-cliëntondersteunin
g

Hulp bij de Wmo-aanvraag
Hoe zorgt u ervoor dat u langer thuis kunt blijven wonen? Als u zorg, dagbesteding of hulpmiddelen nodig heeft, kunt u daarvoor aankloppen bij de gemeente. Maar u hoeft dat traject niet alleen in te gaan, want u kunt ook een beroep doen op de vrijwillige clientondersteuners van KBO Oirschot. Deze ondersteuners hebben hiervoor een opleiding gehad, zijn regelmatig bijgeschoold en zijn gecertificeerd. Zo zijn zij goed op de hoogte van wetsaanpassingen en andere actuele ontwikkelingen. Zij kunnen het Wmo-proces met u bespreken, uitzoeken waar u recht op heeft, en u bijstaan in gesprekken met bijvoorbeeld de gemeente. Kortom: onze cliëntondersteuners helpen u graag met uw Wmo-aanvraag.

Wie zijn deze clientondersteuners bij KBO Oirschot, dat zijn de heren:
. Paul Stoffels (tel. 391044) en
. Tiny Kwappenberg (tel.572258).
U kunt beide heren vrijblijvend benaderen met uw hulpvraag. Zij zullen dan met u in gesprek gaan en overleggen op welke wijze zij u het best kunnen helpen, hieraan zijn geen kosten verbonden.

Rabo Clubsupport

Beste KBO-leden,
Onze hartelijk dank aan al degenen die in deze actie gestemd hebben op KBO-Oirschot. We hebben hierdoor een prachtig bedrag ontvangen van € 1.102,77.

Een fantastisch resultaat waarvoor we een goede besteding gaan organiseren.

Criminelen lichten ouderen op met phishing  mails over boosterprik

Ouderen in Nederland ontvingen de laatste dagen e-mails van oplichters over boosterprikken. Met de berichten proberen criminelen bankgegevens in handen te krijgen, waarschuwt de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland dinsdag.
In de mail staat dat ouderen verplicht zijn om een boosterprik te halen en dat ze een afspraak kunnen maken door op een link in de mail te klikken. Vervolgens moeten ze inloggen bij hun bank, maar die banksite is nagemaakt.
GGD GHOR benadrukt dat mensen nooit per mail worden uitgenodigd voor een vaccinatie en dat elke prik vrijwillig is. Ook is er geen enkele reden om bij een bank in te loggen, omdat vaccinatie gratis is. Volgens de koepelorganisatie zijn de mails ook te herkennen aan de spelfouten die erin staan. Het taalgebruik is bovendien "overdreven formeel"