Nieuwsbrief
Hier vindt u de nieuwsbrief zoals deze iedere maand wordt weergegeven.

U kunt altijd terugkijken naar een ouder exmplaar door op de betreffede maand te klikken.

Januari 2022

Februari 2022

Maart 2022


April 2022


Mei 2022

Junii 2022

Juli 2022

September 2022

 

 

 


HERMAN EN JO      
tekst: Jacques van de Ven                                                                   

Jo en Herman zijn schildersmaten al moet gezegd worden dat Jo op doek schildert en Herman op deuren en kozijnen. Regelmatig zien ze elkaar en regelmatig ook spreken ze samen af om een eind te gaan kuieren.
Op een dag spraken ze af om ‘morgen’ naar het Paterskuiltje te gaan. Ze zouden elkaar bij de haven ontmoeten. Op het afgesproken uur was Jo keurig op tijd bij de haven bij de zand- en grinthopen. Herman was ook op tijd bij de haven maar aan de andere kant van het kanaal bij de jachthaven. Na een kwartier ongeduldig wachten en verwensingen naar elkaar toe besloten ze allebei om toch maar aan te lopen. Onderweg, ter hoogte van de Hoeven waar even geen struiken staan, zag Jo aan de andere kant van het kanaal iemand lopen en hij dacht; ‘verrekt dat is Herman’. Ook Herman zag aan de andere kant iemand lopen en dacht; ‘verrekt dat is Jo’.
Verder ter hoogte van de Lazarusbocht is weer een open zicht en Jo dacht: ‘Ik weet zeker dat het Herman is’ en Herman dacht: ‘Ik weet zeker dat het Jo is die daar aan den andere kant loopt, ik zie het aan zijne gang, aan zijn manier van lopen’.
Even verder ter hoogte van de Heersdijk is weer de overkant te zien en opnieuw dacht Jo nu heel zeker te weten…….. en Herman dacht precies hetzelfde; ‘maar dadelijk op de Miekoekse brug dan zullen we het zeker weten’.
Even later waren ze allebei op de Miekoekse brug en wat denk je???
Ze waren het geen van beiden.Lantaarntje
Door Henk van de Wal

Lieve mensen,
Door de ziekenhuisopnames van Christianne is er afgelopen twee weken geen Lantaarntje verschenen.
Ze is weer thuis en heeft nog een weg te gaan, maar we pakken de draad weer op.

“Je kunt pas echt samenleven als je het ook alleen weet uit te houden”, is een citaat uit ‘Mijn lieve gunsteling’ van Marieke Lucas Rijneveld. En als je partner dan in het ziekenhuis ligt, sta je er inderdaad, voor een deel, alleen voor, ondanks de steun en het meeleven die je van alle kanten tegemoetkomen. Dat heb ik in mijn eentje aardig heb gerund, al zeg ik het zelf. We hebben er dan ook alle vertrouwen in om samen te werken aan het proces van aansterken en herstel. Samen komen we er wel.Fietsen

door: Jan van Overbeek en Frans Traa

De laatste fietstocht van het seizoen is op donderdag 27 oktober met Frans Tra, vertrek om 13.30 uur bij d’n Inloop, tel 573074.


Geschiedenis

Wij hebben Wim van den Oord bereid gevonden om weer een cursus geschiedenis te presenteren. Om u als enigszins te informeren heeft Wim een inleiding geschreven welk onderwerp hij wil presenteren resp. bespreken. Het gaat over de geschiedenis van Indonesië vooral over de periode na 1900.
“Daer can in Indien wat groots verricht worden”. (Jan Pietrsz. Coen)
In mijn boekenkast staat een boek van Mr. W.H. van Helsdingen met de titel “Daar wèrd wat groots verricht”.  De titel is waarschijnlijk geïnspireerd door bovenstaande uitspraak van Jan Pieterszoon Coen, wiens standbeeld in Hoorn in 2012 door het gemeentebestuur voorzien werd van een nieuwe uitgebreide tekst met de vermelding dat hij wordt gezien als krachtdadig en visionair bestuurder, maar dat hij "evenzeer wordt bekritiseerd om zijn gewelddadig optreden". Zijn standbeeld in Batavia werd al tijdens de Japanse bezetting in 1943 vernield en we moeten maar afwachten of het standbeeld in Hoorn over enkele jaren hetzelfde lot ondergaat. Het kan verkeren !!!!
In mijn powerpoint-presentatie besteed ik niet alleen aandacht aan het bovenstaande maar behandel ik ook de voorgeschiedenis van o.a. VOC, Cultuurstelsel, Ethische politiek en het Indische bestuursapparaat.

Inschrijfformulier voor cursus Geschiedenis.

Heer/Mevrouw

 

Straat en huisnummer

 

Postcode + Woonplaats

 

Telefoon thuis

 

Telefoon mobiel

 

E-mailadres

 

Lid KBO  Ja/Nee (doorhalen wat niet van toepassing is)

 

Banknummer IBAN

 

Datum van inlevering

 

De cursus data zijn: 15 november, 22november , 29 november en  6 december elke keer om 14.00 uur.

Machtiging
De kosten hiervan bedragen voor leden € 45,00 en voor niet-leden € 55,00. Door KBO Oirschot zal het verschuldigde bedrag ongeveer 10 dagen vóór aanvang van de Cursus GESCHIEDENIS worden afgeschreven van de door u vermelde bankrekening. Door het plaatsen van uw handtekening geeft u aan hiermede in te stemmen! Bij het niet doorgaan van de cursus/workshop zal dit machtiging bewijs worden vernietigd.

Voor akkoord,                                                                                

Oirschot, ………………….   2022.                                    Handtekening:                

Overleden leden van onze KBO   

Wij gedenken hierbij de overleden leden van de afgelopen maand:

Kerst verkoop bij Trudie van Hout
tekst: Trudie van Hout

Beste KBO leden en overige familieleden. Het jaar loopt weer op zijn einde en dat sluiten we af door het binnenshuis gezellig te maken. Ook Kerst komt eraan en zoek je hier nog iets voor, kom dan gerust even binnen, en onder het genot van een kopje koffie kun je op je gemak eens rond kijken.
Ik hoop dit jaar (na twee Coronajaren) vele mensen te mogen begroeten. Wanneer het uithangbord buiten staat ben ik ook op doordeweekse dagen open en bent u van harte welkom.
Verder ben ik iedere zondag open vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur.

De kerstmarkt is open vanaf zondag 30 oktober tot en met zondag 18 december. Ik hoop u dan te mogen begroeten, met vriendelijke groet en tot ziens, Trudie van Hout, Dekanijstraat 14a (achterom)

Broccolistamppotje met kaas (4 p.) (500 kcal)
tekst: Simon van der Steen

40 min. bereiden

Ingrediënten
1 kilo kruimige aardappels
600 g broccoli
1 ui
300 g belegen kaas
25 g boter of margarine
1 eetlepel grove mosterd
snufje zout

Dit heb je nodig
aardappelstamper

Aan de slag
-Aardappels schillen en wassen.
-Broccoli wassen en in roosjes verdelen.
-Broccolistelen schillen en in plakjes snijden.
-Ui pellen en fijn snipperen. In pan met ca. 3 1/2 dl water en zout aardappels en ui ca. 10 minuten
koken.   
-Broccolistelen toevoegen en ca. 5 minuten meekoken.
-Broccoliroosjes toevoegen en in ca. 10 minuten gaar koken.
-Intussen korsten van kaas snijden en kaas in kleine blokjes snijden. 
-Aardappelmengsel boven kom afgieten.
-Met pureestamper alles pureren.
-Boter en mosterd toevoegen.
-Eventueel zoveel kookvocht toevoegen dat smeuïge stamppot ontstaat.
-Kaasblokjes erdoor scheppen.
KBO-demonstratiedagen elektrische deelauto Oirschot


Beste KBO-leden,

Misschien had je het al gehoord: in Oirschot staan elektrische deelauto’s, die voor iedereen beschikbaar zijn. Een elektrische deelauto is een goedkoop en duurzaam alternatief voor een eigen (tweede) auto of het openbaar vervoer. Reis je niet veel, maar wil je wel over vervoer kunnen beschikken wanneer je dit nodig hebt? Een eigen auto is dan kostbaar, maar een deelauto biedt uitkomst. Je hebt geen onverwachte kosten en betaalt alleen bij gebruik. Of je neemt een tegoed en krijgt korting op het uur- en kilometertarief. Een elektrische auto is comfortabel, stil en cool.
Wil jij ook eens een concreet ervaren hoe het is om (mee) te rijden met zo’n elektrische deelauto? Wil je eens samen kijken naar de manier van reserveren, het laden, het openen van de auto zonder fysieke sleutel, en het daadwerkelijke rijden?
LET OP: dit werkt alleen als u beschikt over een zgn. “smartphone”.

Kom naar de deelauto demonstratie en proefritten bij de KBO in Oirschot op woensdagmiddag 9 november tussen 14 en 16 uur.

Meld je aan via deelauto@kempenenergie.nl of bel/app: 06-21542207 (Jan van Tiggelen)
Vermeld naam, datum en tijdstip waarop je het liefst komt kijken. Wij sturen je twee dagen van te voren de tijd waarop je wordt verwacht.
Autodelen: gewoon een kwestie van dóen.

 

Preventie voorlichting senioren (fraude/oplichting/ fishing mail etc)
De lokale politie in Oirschot wil graag voorlichting geven over:

Men is voorzien van allerlei middelen om een en ander duidelijk te maken.
Deze voorlichting is op donderdag 15 december om 14.00 uur in ons gebouw aan de vier Uitersten 17.

U kunt zo binnenlopen, aanmelding is niet nodig.

Cursisten waar zijn jullie gebleven???
door: Herman Slegt

Helaas was de interesse voor de digitale cursussen verzorgt door het Digitaal leercentrum binnen onze KBO afdeling dit najaar weer teleurstellend klein ondanks de sterke verlaging van de cursusprijzen.
De afgelopen jaren is het minimaal aantal cursisten per cursus eerst verlaagd naar 8 en na de coronatijd verlaagd naar 6. Het aantal van 6 is het minimum aantal cursisten deels op basis van het kostenplaatje alsook op basis van de tijd die de docenten er in willen/kunnen steken.
De IPad/IPhone cursus voldeed aan dat aantal. Opgeruimde computer zat met 5 aanmeldingen onder de grens maar de docenten vinden dit onderwerp zo belangrijk dat toch is besloten deze cursus te laten doorgaan.
Windows 11, Veilig omgaan met de PC, de Cloud en de computer en Tablet (Android) en Smartphone gaan niet door.
Er wordt nagedacht om de presentatie van Windows 11 op het beeldscherm te koppelen aan een cursus omdat deze presentatie nogal afwijkt van die van Windows 10.
Wat doen we fout?
Kennelijk voldoet ons ‘product’ niet aan de behoefte of is er de behoefte niet (of latent) aanwezig.
We horen graag suggesties van de leden hoe de belangstelling voor de diverse cursussen kan worden vergroot.
Daarnaast is er ruimte om meer toepassingsgerichte cursussen te gaan aanbieden, waarbij wij graag zouden horen welke wensen er zijn. Suggesties kunt u per mailsturen naar herman.slegt@gmail.com of deponeren in de bus in de Kringloopwinkel. Ons doel is om op onderstaande helpdeskladder te stijgen..

H                            vrouw helpt man
E                             man helpt vrouw
L                             zoon helpt ouders
P                             dochter helpt ouders,
D                            kleinkinderen helpen Opa en Oma.
E                             achterkleinkinderen helpen Opa en Oma
S                             ?????? helpen u
K                             Digitaal leercentrum helpt u
Gelukkig zijn er ook veel ouderen die  geen helpdesk nodig hebben. Het geeft hen een trots gevoel als ze zelf hun computer beheersen en niet de computer hen de baas is. Anders gezegd:  van noodzakelijk kwaad naar praktisch hulpmiddel.
Het digitaal leercentrum wacht op u.

 “Dromen”

tekst: Piet van den Akker

Snel duwen weer mijn beentjes,
mijn step over de steentjes.
Van die mooie kleine straat,
van ’s morgens vroeg, tot ’s avonds laat.
En net zoals zovelen,
gingen we ook verstoppertje spelen.
Handen voor de ogen, en tellen tot tien,
“wie niet weg is, is gezien”.
En weer hoor ik het “buut-vrij” geroep,
in een hoekje op onze stoep.
Met touwtjespringen, zongen we de zin,
“in spin, de bocht gaat in”.
Ook het knikkeren was heel fijn,
bij verlies deed het wel wat pijn.
En dan het elzenproppen schieten,
met mijn “Klapbots”, dat was genieten.
Op school tijdens het speelkwartier,
’n spelletje spelen met veel plezier.
Het ging soms met vele gebaren,
o.a. met “schipper mag ik overvaren”.
Mijn vlieger stond weer hoog in de lucht,
maar dan…ineens een hele diepe zucht.
Ik was weer wakker en had het door,
’n droom over vroeger, maar wel een fijne hoor.Belasting en toeslagen
tekst: KBO Brabant


LAAT GEEN GELD LIGGEN!

Belasting en toeslagen… lang niet iedereen vindt het leuk om zich daar écht in te verdiepen. Toch is dat jammer, want daardoor laten sommige mensen geld liggen. De Belastingdienst stuurde onlangs naar 536.000 mensen een brief waarin ze worden opgeroepen aangifte inkomstenbelasting te doen.
Waarschijnlijk kunnen de geadresseerden – mensen die in het voorjaar géén uitnodiging hebben ontvangen aangifte te doen – geld terugkrijgen als ze dat tóch
doen. Een andere manier waarop mensen wel eens geld ‘laten liggen’ is als ze niet precies weten in welke gevallen een toeslag kan worden aangevraagd.

Contact met belastinginvuller
Als u twijfelt of u geld laat liggen, dan kunt u contact opnemen met een van de vrijwillige belastinginvullers van uw lokale KBO-Afdeling. Zij helpen u met uw aangifte inkomstenbelasting, zodat u krijgt waar u recht op hebt. Ook kunt u bij hen terecht voor hulp bij het aanvragen van uw zorg- of huurtoeslag. Maar er zijn nog meer situaties waarbij het verstandig kan zijn contact op te nemen met uw belastinginvuller. 

Uit de praktijk
Een praktisch voorbeeld: een AOW’er met partner heeft recht op algemene heffingskorting en ouderenkorting. Een AOW’er zonder partner heeft daarnaast recht op alleenstaande ouderenkorting. De hoogte van deze korting hangt af van de hoogte van het inkomen. Mocht u voor korting in aanmerking komen, dan kan de Belastingdienst deze alleen aan u uitkeren als u aangifte inkomstenbelasting doet.
Wilt u zeker weten dat u geen geld laat liggen? Neem dan contact op met de vrijwillige belastinginvullers van uw lokale KBO-vereniging. Zij kunnen voor u proefberekeningen maken voor de inkomstenbelasting en voor de toeslagen.


Rabo Clubsupport          

Beste KBO leden,
Onze hartelijk dank aan al degenen die in deze actie hebben gestemd op KBO Oirschot. We hebben hierdoor een prachtig bedrag ontvangen van € 742,78 !!!!


Allerzielen
Woensdag 2 november om 09.30 uur is er een Allerzielen viering in de kapel van St. Joris.
Daarin zullen de overleden leden van de KBO die het afgelopen jaar zijn overleden herdacht worden.Haken en breien


Voor degenen die hierin geïnteresseerd zijn, elke week op donderdagochtend van 9.30 tot ca. 11.00 uur zitten er 4 of 5 dames gezellig bij elkaar in de bibliotheek om te haken of te breien.
Er wordt dan gezellig gekletst onder het genot van een kopje koffie of thee.

Als u dat ook leukt vindt bent u van harte welkom, loop gewoon binnen en doe mee.Kermismiddag
door: Mildred Zijlstra

Wat mag en kun je verwachten van een Kermismiddag voor Ouderen en mensen met een beperking?
Toch ging deze middag al mijn verwachtingen te boven.
Ik was daar als nieuw bestuurslid van de KBO, de organisator, en wist natuurlijk van de traditie die al jarenlang bestond.
Ik hield me toch maar even wat op de achtergrond.
De muziek klonk vrolijk en luid en het publiek, de ouderen, genoten zichtbaar.
De opkomst was groot en genietend van mijn kop koffie keek ik zacht deinend op de muziek de zaal in.
Ik miste nog een groep, maar op hetzelfde moment gingen de zaaldeuren open en stormde een nieuwe groep de binnen. De zaal werd ineens levendiger leek het wel. Zelfs de muziek klonk vrolijker.
Daar kwamen ze binnen, de groep die we nog misten, de mensen, veelal jongelui, die een beperking zouden hebben.
Ik vind dat altijd lastig, mensen een stempel op te drukken. Wie is de oudere, of wat is een beperking? Maar daar kom ik graag nog eens een andere keer op terug.
De zaal werd in ieder geval gevuld met veel gelach en vrolijkheid.
Eenmaal op hun plek kon het echte feest beginnen.
Nadat de voorzitter, Bert Meijer, iedereen welkom had geheten, kon de loterij van start.
Ook deze traditie werd weer een groot succes. Als een ware Pro leidde Mari van de Ven de loterij en menig lot viel op de goede plek, soms een beetje geholpen door het andere “lot”.
Als klap op de vuurpijl werden er schalen met oliebollen rondgedeeld.
Hoe mooi, blij en eenvoudig kan een kermismiddag zijn.
Ik had hem in ieder geval voor geen goud willen missen.