Op deze pagina krijgt u door de foto's een indruk van deze middag. Door op de foto's te klikken worden ze vergroot weergegeven.

 

 

 

Voorjaarsreis 2014

Na vijf dagen regen vertrokken we met ruim honderd man op 13 mei naar het noorden. In Oirschot was slecht weer voorspeld, maar in Gelderland zou het in de loop van de dag beter worden.

Eenmaal bij restaurant de Loreley in Epe aangekomen konden we onze benen strekken. Chauffeur Mark van OAD vond het net een kippenhok in de bus, maar uitgekletst waren de meesten nog lang niet. Na koffie of thee met gebak reden we naar de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest en jawel, daar brak de zon al even door. Er werd uitleg gegeven over het kweken en in bloei krijgen van orchideeën en we wandelden door het enorme complex met vlindertuin, prachtig aangelegde vijvers met koikarpers en zowel in allerlei kleuren bloeiende als ‘rustende’ orchideeën. We sloten het bezoek af met een lekkere lunch bediend door vriendelijke serveersters.

Via een prachtige route reden we van Luttelgeest naar Ossenzijl voor een boottocht door Nationaal Park de Weerribben. Terwijl de reizigers van bus 1 direct aan boord gingen, konden die van bus 2 het bezoekerscentrum bekijken, een souvenir kopen of op het zonnige terras een drankje nemen. De schipper vertelde uitvoerig en met veel humor over het ontstaan van de weerribben met zijn vele rietvelden als nalatenschap van de turfstekers. Dat riet snijden een zware klus is, werd ons wel duidelijk. Steeds zagen we bossen riet gestapeld op de oevers. Op de rietvelden kun je bijna nergens staan. Je zakt er zo door de drassige bodem en dat is ook de reden waarom er ook geen grote viervoeters voorkomen. Muskusratten des te meer, een ware plaag voor het gebied. De natuur was nu op zijn mooist en we boften dat het inmiddels zo’n stralend weer was geworden. Door de schippersvrouw werd ons een beker koffie of thee aangeboden en veel mensen bestelden daarna nog een bitterlikeurtje, wijn of een frisdrank. Lekker en gezellig bleken weer goed samen te gaan.

Op de terugweg kregen we nog een heerlijk diner waarbij het eerste drankje door de KBO werd aangeboden. In de bus was het aanmerkelijk veel rustiger dan op de heenweg. Iedereen zat in gedachten na te genieten van al het moois dat we gezien en gehoord hadden. Bij aankomst in Oirschot en Spoordonk bedankten we de organisatoren en kreeg iedereen nog een orchidee mee voor thuis. Het was weer een zeer geslaagde dag.