Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Wim Admiraal,
telefoon 0499 - 57 14 40

 

 

 

Geschiedenis
Dit is een cursus met een nieuw onderwerp t.w. de 1e Wereldoorlog. Deze zal worden gegeven door de heer Willem Wittenberg en zal een serie van ca. 8 lessen bevatten van ca. 1,5 uur per les.

Indien door de cursisten gewenst kan er dieper op de stof worden ingegaan. Om een indruk te geven van de cursus treft u hieronder een kleine intro aan.

Intro cursus geschiedenis de 1e Wereldoorlog.

Op 28 juni 1914 werd Frans Ferdinand vermoord in Sarajevo. Hoewel de moord op deze Oostenrijkse troonopvolger Europa schokte, ging men in juli weer over tot de orde van de dag. In augustus was half Europa verwikkeld in een bloedige oorlog die vier jaar onnoemelijk leed zou veroorzaken en de kaart van Europa zou veranderen. Niemand wilde deze oorlog, maar niemand hield die tegen.
De vrede van Versailles was in 1919 slechts een begin voor de Tweede Wereldoorlog.

Het verloop van de oorlog, die ontaardde in een onwrikbare loopgravenoorlog, de ellende in Europa, de gevolgen voor veel landen (Engeland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Rusland, België) worden uitgebreid uitgelegd.

Uiteraard komt de aanzet voor de Tweede Wereldoorlog ook ter sprake. Het toevallige feit dat Nederland niet betrokken raakte, wordt ook behandeld.

De cursus zal worden gegeven op woensdagochtend om de 14 dagen en start op woensdag 30 september om 09.30 uur.