Op deze pagina krijgt u door de foto's een indruk van deze middag. Door op de foto's te klikken worden ze vergroot weergegeven.
 

 

 

Voorjaarsreis 2013

Op 14 mei vertrokken we al vroeg met een grote volle bus van OAD naar het Rotterdamse havengebied. Ondanks de weersvoorspellingen over kou, bewolking en af en toe wat regen stapte het hele gezelschap opgewekt de bus in. Na de koffiestop bij restaurant De Punt waar we een lekker gebakje kregen, reden we verder om rond een uur of twaalf te genieten van een royale lunch.

Omdat  alle buiken en buikjes goed gevuld waren, konden we een flink stuk verder rijden. We maakten een prachtige tocht langs de containerhavens en de opslagplaatsen. Een gebied met veel chemische industrie waar grote rookwalmen uit de pijpen kwamen. Woonhuizen waren daar gelukkig niet. Een enorm gebied waar je normaal nooit komt, maar wat toch echt bij Nederland hoort. Boven op een aangelegde heuvel stapten we uit om een indrukwekkend uitzicht te hebben over het havengebied.

Blijkbaar bestond er behoefte om de groeimogelijkheden nog verder uit te breiden, zodat er vanaf 2008 hard gewerkt wordt aan Maasvlakte 2. Een groots project waar met stenen uit Noorwegen en betonblokken van ruim 40.000 kilo eerst een zeewering aangelegd is om vervolgens van het binnengebied weer een nieuw havengebied te maken. Niet gek dat de Rotterdamse haven de vierde van de wereld is. Er wordt nu ook vooral gelet op duurzaamheid en milieu.

We bezochten Futureland, het bezoekerscentrum van Maasvlakte 2, waar veel te zien was zoals botten van mammoeten die in de zeebodem gevonden zijn en waar archeologen van smullen. In een filmzaal werd een aantal films getoond bijvoorbeeld een waarin te zien was hoe een speciaal ontwikkelde blockbuster de loeizware betonblokken op kon tillen en op 10 cm nauwkeurig in de zee weer neerlegde, precisiewerk door vakkundige mensen uitgevoerd.

Daarna was het tijd om naar Terheijden te rijden waar we wat later dan gepland aankwamen vanwege een file. In De Gouden Leeuw werd gezellig gekletst tijdens  een heerlijk diner.

Dick en Marietje: bedankt! Jullie hebben weer een fantastische en interessante dag voor ons georganiseerd.