De KBO Oirschot verzorgt veel actiiviteiten en lezingen. Hiernaast vindt u een kort verslag van divese activiteiten in het najaar.

Lezing van Marlene Lunter georganiseerd door de leeskring
Op 31 augustus was Marlene Lunter van het Literair Bureau uitgenodigd een lezing te houden voor de leeskring van KBO Oirschot met als onderwerp ‘De lust tot lezen’.

Zij vertelde hoe je als mens groeit door het lezen van romans en verhalen en over de verandering van de waardering voor lezen door de eeuwen heen. Samen met de deelnemers werd een lijst samengesteld van leesmotivaties. Ook kwam ter sprake waarom vrouwen meestal betere lezers zijn dan mannen en waarom ruim 80% van de lezers bestaat uit vrouwen. En dat voorlezen en lezen belangrijk is voor kinderen, bovendien ‘zien lezen, doet lezen’.

Na wat opmerkingen over een aantal boeken noemde Marlene mooie uitspraken van twee schrijvers. Renate Dorrestein zei ooit: “Mijn lezers zijn mijn bondgenoten. Pas dan heeft mijn boek een waarde” en A.F.Th. van der Heijden stelde: “Elk boek is eigenlijk een doos vol dode woorden, totdat een lezer zich bereid toont ze met zijn ogen tot leven te wekken”.

Tenslotte kregen we tien tips mee om een boek nog beter te kunnen lezen.
Mede dankzij het initiatief van Nita Verhoeven die de boekbesprekingen van de leeskring leidt en de bijeenkomst met Marlene Lunter bij haar thuis organiseerde, hebben we genoten van een boeiende en inspirerende middag!

Vrijwilligersavond
Op 7 september werden alle vrijwilligers van KBO Oirschot door het bestuur bedankt voor hun inzet tijdens een bijeenkomst met een hapje
en een drankje. Er was een flinke tent tegen D’n Inloop aangebouwd, waar iedereen voorzien werd van koffie of thee en een gebakje. Dankzij het schitterende zomerweer werd het binnen al snel zo warm dat veel
mensen naar buiten trokken. Na een korte toespraak van de
voorzitter waarin hij vertelde dat de KBO alleen dankzij het grote aantal vrijwilligers kan bestaan, kon iedereen in de ‘frietkot’ op wielen ( ja, zo heet dat tegenwoordig) een of meer porties friet gaan halen met wat snacks erbij. Het was duidelijk dat de workshop Gezonde Voeding die op 4 oktober gegeven zal worden door diëtiste Mariëlle Caron nog niet plaats gevonden had.
Na veel lachen en gezellig praten onder het genot van wijn, bier of limonade vertrokken de meesten weer naar huis.

Bezoek aan Westerlo
Op 20 september gingen we met een volle bus naar onze Vlaamse zustergemeente. We werden hartelijk door de senioren van Westerlo ontvangen met koffie, een broodje kaas en een stuk appelcake.
Vervolgens gingen we naar Kamp C waar we een interessante rondleiding kregen over duurzaam bouwen. Zowel buiten, waar een fontein te zien was die harder ging spuiten als de zonnepanelen meer zon opgevangen werd, als binnen, in een duurzaam gebouwd en ingericht huis, was te zien wat er mogelijk is op het gebied van duurzaamheid.
Na een lekkere lunch vertrokken we naar de abdij van Tongeren die er met heerlijk nazomerweer prachtig bij lag. Een gids vertelde ons over het verleden van de abdij en hoe bijzonder het was dat die vroeger onder het bisdom ’s Hertogenbosch viel. Een prachtig en goed onderhouden complex. Het woongedeelte van de paters van wie het aantal jaarlijks afneemt, is voor niemand toegankelijk.
In de kapel stond een mooi beeld dat hieronder op een foto te zien is.

Weer terug in Westerlo dronken we nog een glas, velen kozen voor een trappist, en namen we afscheid van onze gastheren uit Westerlo. De voorzitter van de ouderenbond deed dat met een geestige toespraak en onze voorzitter bood om te bedanken nog het boek over de koorbanken van Oirschot.

Halverwege de terugreis werden we nog verwend met een prima diner.
Een geslaagde dag!

Lezing over Gezonde Voeding door Mariëlle Caron
Op 4 oktober heeft Mariëlle Caron die voedings- en dieetadviezen geeft, verteld hoe belangrijk gezonde voeding is. Tegenwoordig zijn er veel mensen met overgewicht en dat leidt ondermeer tot diabetes type 2.
Door af te vallen wordt de kans kleiner op een dergelijke ziekte en het
wil echt niet zeggen dat je dan niet lekker kunt eten of honger moet
lijden. Gebruik dagelijks de Schijf van Vijf d.w.z. 30% groente en fruit,
30% brood, granen, aardappelen, rijst en pasta, 15% zuivel, vlees, vis,
ei of vleesvervangers, 10% vet en olie en 15% dranken.
Mariëlle gebruikte bij haar lezing stellingen waarbij je met groene en rode kaartjes aan kon geven of je het met die stelling wel of niet eens was.
Wist u bijvoorbeeld dat

Op 9 oktober heeft Mariëlle Caron nog adviezen gegeven bij een bezoek aan de Jumbo. Het was een leerzame activiteit. Jammer dat er niet meer mensen aanwezig waren. De lezing was nuttig en informatief!