Activiteiten voor februari  2019


Vrijdag

01

Febr.

Eerste vrijdagviering in de Kapel van Klooster Nazareth aan de Koestraat 35, aanvang  09.30 uur.
Voorganger Pastoor Spijkers met zang door  Seniorenkoor de Naklank.
In deze viering gedenken wij: Annie van Brunschot-Beekmans
Mia Valks-Deelen en Francien van der Hamsvoort-de Kroon

Woensdag

06

Febr.

Gym  in d’n Inloop aanvang 09.30 uur.

Woensdag

06

Febr.

Kienmiddag in d’n Inloop aanvang 13.30 uur.

Dinsdag

12

Febr.

Jaarvergadering in ’t Zand aanvang 13.30 uur.

Woensdag

13

Febr.

Gym in d’n Inloop aanvang 09.30 uur.

Woensdag

13

Febr.

Kaartmiddag in d’n Inloop aanvang 13.30 uur.

Woensdag

20

Febr.

Gym  in d’n Inloop aanvang 09.30 uur.

Woensdag

20

Febr.

Kienmiddag in d’n Inloop aanvang 13.30 uur.

Woensdag

27

Febr.

Gym in d’n Inloop aanvang 09.30 uur.

Woensdag

27

Febr.

Kaartmiddag in d’n Inloop aanvang 13.30 uur.Activiteiten voor maart  2019


Vrijdag

01

Maart

Eerste vrijdagviering in de Kapel van Klooster Nazareth aan de Koestraat 35, aanvang  09.30 uur.
Voorganger Pastoor Spijkers met zang door  Seniorenkoor de Naklank.
In deze viering gedenken wij: Toon Raaijmakers, Flip Ophof
Miet de Kroon-Teraa, Miet Renders-van der Meeren en
Piet der Kinderen.

Woensdag

06

Maart

Gym  in d’n Inloop aanvang 09.30 uur.

Woensdag

06

Maart

Kienmiddag in d’n Inloop aanvang 13.30 uur.

Woensdag

13

Maart

Gym in d’n Inloop aanvang 09.30 uur.

Woensdag

13

Maart

Kaartmiddag in d’n Inloop aanvang 13.30 uur.

Donderdag

14

Maart

Invullen belastingformulieren

Vrijdag

15

Maart

Invullen belastingformulieren

Woensdag

20

Maart

Gym  in d’n Inloop aanvang 09.30 uur.

Woensdag

20

Maart

Kienmiddag in d’n Inloop aanvang 13.30 uur.

Woensdag

27

Maart

Gym in d’n Inloop aanvang 09.30 uur.

Woensdag

27

Maart

Kaartmiddag in d’n Inloop aanvang 13.30 uur.

 

Bewegen moet, zwemmen kan !
Wist u dat:


Wist u dat???

Wist u dat:  Er in d’n Inloop en in de Kringloopwinkel Idee-en Wensbussen staat waar u als KBO lid uw wensen en misschien positieve en vruchtbare ideeën kunt deponeren. Waar wij als organisatie onze KBO een voor u nog betere vereniging kunnen maken.  Dus....heeft u een voorstel voor een nieuwe activiteit of heeft u een positieve inbreng laat het ons weten via deze nieuwe idee en wensbussen.

Wist u dat:  Dat we nog plaatsen vrij hebben bij onze Jeu-de boules middagen!!!
Dat u kunt meewandelen met onze wandelgroepen:
Op de maandagmorgen  van   9.00 uur tot 11.00 uur
Op de maandagmorgen  van   9.15 uur tot 10.30 uur
Op de woensdagmorgen van  8.45 uur tot  11.00 uur
Op de vrijdagmorgen      van  9.00 uur  tot 11.00 uur ( Nordic-Walking)
Na afloop kunt u gezellig  samen  koffie of thee drinken in de Ontmoeting.


 
Bridge voor beginners

Binnen onze KBO is er belangstelling om een cursus Bridge voor beginners te starten.
Diverse personen hebben al aangegeven hieraan mee te willen doen. Wij willen dan ook via dit artikeltje de interesse van onze leden peilen om hieraan mee te doen.
Er is hiervoor nog niets afgesproken of gepland, wij willen eerst weten of er voldoende belangstelling is waarna wij een afspraak gaan maken voor data waarop de cursus gegeven gaat worden. Ook zullen dan de kosten bekend worden gemaakt.
Om de cursus te starten zijn er minimaal 8 personen nodig.

Hebt u hiervoor belangstelling laat dit dan weten via de mail aan info@kbo-oirschot.nl

Bridge op de vrijdagmiddag.

Elke vrijdagmiddag wordt er in het KBO gebouw gebridged van 13.00 tot ca. 16.00 uur.
Hiervoor zijn maximaal 7 tafels beschikbaar. Echter het komt regelmatig voor dat er mensen moeten afzeggen en dat men niet alle tafels “vol” heeft.
Dus als u graag een partijtje bridge speelt meld u aan bij Nel Beekmans, tel. 0499-573178, of kom op vrijdagmiddag bij ons langs aan de Vier Uitersten 17.
Liesbeth Schelle: Vrijwilliger bij d’n Inloop van de KBO is helemaal mijn ding

“Jeetje mina, ik ben de koffie vergeten in te schenken”. Met deze spontane verontschuldiging excuseert de gastvrije Liesbeth Schelle-van Gestel zich een klein half uurtje na mijn aankomst in huize Schelle. De woning is een voormalige boerderij gelegen aan de Hoekvelden in een mooi stukje buitengebied van Oirschot. Onder de koffie raken we volop aan de praat over haar gelukkige jeugd in Biest Houtakker, haar vele hobby’s en niet te vergeten haar nieuwe vrijwilligersbaan als gastvrouw in de ontmoetingsruimte van d’n Inloop.

 Tussen de mensen
Liesbeth werd 56 jaar geleden geboren in Biest Houtakker. Het ouderlijk gezin bestond uit 8 kinderen en zij had er een plezierige jeugd. In het gezin werd veel gezongen. Zingen is nog steeds een van haar favoriete hobby’s. “Onder den afwas stonden bij ons thuis de boeken met liedjes op den aanrecht. Met mijn 2 zussen zongen we dan of ons leven er vanaf hing.
Mijn moeder kon daar intens van genieten”, herinnert zij zich nog levendig. Door haar huwelijk met Peter Schelle kwam zij in Oirschot terecht. Het boerenbedrijf van haar man werd in 1994 door gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden gestaakt. Reden voor deze actieve dame om diverse betaalde banen buitenshuis aan te pakken. Zo heeft zij onder andere bij enkele winkels als verkoopster gewerkt en als huishoudelijke hulp in de thuiszorg. Vooral het werk als verkoopster bij Jamin in Best vond zij super.
Daar had zij veel contact met mensen en leuke collega’s. “Mensen om me heen kan ik niet missen. Als ik niet kan praten dan gaat het niet goed met me. Ik ben een echt mensen-mens”, vult zij verder aan.


Veel voldoening
Sinds een aantal maanden werkt zij als gastvrouw in de ontmoetingsruimte van de KBO. Over dat werk is zij super enthousiast. “Ik ben daar helemaal in mijn element. Ik heb daar volop aanspraak met de gasten en op tijd een goede grap ligt helemaal in mijn aard. Ik had eerst geen idee wat er allemaal bij de KBO gebeurde. Ik zie nu dat het een actieve club is. Er wordt van alles georganiseerd. Ik hoop dat er ook wat meer vernieuwing komt. Ik roep daarom ook andere “jongere ouderen” op er de schouders mee onder te zetten. Ik ervaar nu zelf hoeveel voldoening dat geeft”, vertelt zij enthousiast.

Toneelspelen en Boksen “op de zak”
Dat de KBO met Liesbeth een actieve duizendpoot binnen heeft gekregen wordt in het gesprekje met haar glashelder. Zo is toneelspelen één van haar hobby’s. Zij is al 14 jaar lid van toneelclub “Uit de Bocht”. Eind maart staat zij weer vier dagen op de planken in een blijspel in de Harmoniezaal van Café Restaurant de Burgemeester. Op dit moment wordt er druk gerepeteerd. Een keer per week zwemmen is ook vaste routine. Daarnaast moet je met Liesbeth vermoedelijk geen ruzie maken want een van haar favoriete activiteiten is boksen. Tot de keuze voor deze niet direct voor de hand liggende sport is zij ooit gekomen op advies van een huisarts. Op de sportschool bokst zij iedere week “op de zak”. Die manier van sporten is volgens haar bijzonder goed voor je conditie. Tot slot is zij een fervent lezer van thrillers.
Wij hopen dat het voorbeeld van Liesbeth navolging zal vinden. Haar enthousiasme als “jongere oudere” voor het vrijwilligerswerk bij de KBO is een opsteker. Met vernieuwing en verjonging kan de KBO ook in de toekomst een rol van betekenis blijven spelen.
Ouderen bewegen te weinig, zo blijkt uit onderzoek van het Nationaal
Ouderenfonds

Liefst 2 op de 3 ouderen (55+) voldoen niet aan de zogenaamde ‘fitnorm’. Dit betekent dat zij minder dan 1 uur per week intensieve lichamelijke activiteiten verrichten. En dat terwijl bewegen en sport op latere leeftijd zorgt voor een betere lichamelijke en geestelijke gesteldheid. En bewegen met andere ouderen kan in Oirschot, in het water van het Laco zwembad.
De Ouderen Zwemclub Oirschot organiseert zwem-gymnastiek  voor inwoners van 50 jaar en ouder. Men kan kiezen voor maandag-, dinsdag- of vrijdag, telkens om één uur ‘s middags.  Een zwemdiploma is niet nodig, alleen een zwembroek of zwempak. Wie niet kan zwemmen komt lekker vooraan staan.
Zwemmen is prima geschikt om de conditie te verbeteren en om spieren en gewrichten soepel te krijgen. Bovendien is het erg gezellig! De leeftijd van de leden varieert van 55 tot 93. Sommige leden komen op advies van de huisarts of fysiotherapeut. Ieder beweegt zoveel als hij of zij kan.
De lessen worden door gediplomeerde medewerkers van het zwembad gegeven. Een half uur lekker stevig bewegen op muziek ! Daarna is er nog een half uur gelegenheid om baantjes te trekken, of van het Turks stoombad, het bubbelbad of de sauna te genieten. Een prima gelegenheid om sociale contacten te onderhouden, zonder mobieltje. U ontmoet er oude bekenden ! En dat voor slechts  € 15,50 per maand.

Lijkt het u leuk om gezellig en gezond in het water bezig te zijn? Bent u 50+ ? Kom dan gewoon voor een gratis proefles! Wedden dat u blijft …
Bewegen draagt bij aan een goede gezondheid. Water is daarbij een goede keuze, want het hele lichaam is in beweging en weegt niks. Regelmatig bewegen zorgt voor behoud van kracht en conditie. Het houdt de bloeddruk laag en versterkt de gewrichten.

Wilt u een gratis proefles bijwonen?

Stuur dan een e-mail naar ozosecretariaat@gmail.com of bel naar 013 5133445 (Ida Provoost, secretaris) of 0499 572281 (André van Oort, penningmeester). U kunt zich warm lopen op de site www.OuderenZwemclubOirschot.nl.

Rijbewijskeuringen voor KBO leden.
Voor een medische keuring in onze regio kunt u op afspraak terecht bij de volgende artsen:
Dr. Mw. M.P.G. Elings afspraak mogelijk op twee locaties: Moergestelseweg 22a,  5062 JW Oisterwijk.
Tel. 013 5219100 of  Berkt 18,  5507 LN Veldhoven. Tel. 040 2301452

L

Is de Ontmoeting 7 dagen per week open?
Ja zeker, ook op zondag staan er voor U vrijwilligers klaar, die U daar met een welgemeend 'goede middag' verwelkomen. Zij verzorgen een kopje koffie/thee en later op de middag, een kopje bouillon of wat U maar wenst.

Er is dan tijd voor een praatje en naderhand is men vrij om te kaarten, of verder met elkaar te kletsen. Vanaf 13:30 uur staat de koffie klaar en om 16:30 uur gaat de deur dan weer op slot, maar ondertussen hebben we wel weer een gezellige middag met elkaar door gebracht!
Loop ook eens binnen, maak kennis met deze vrijwilligers en hun bezoekers!

Dus ook op zondag, welkom bij de KBO.

Inlichtingen: Carla – tel. 57 22 94, Emmy – tel. 57 49 61

Gezocht
Zondagmiddag vrijwillig(er)ster voor het verzorgen van: Koffie, thee, water, praatje en/of kaartje. Van 13:15 tot uiterlijk 16:45 uur. Vooralsnog eens in de 4 weken.


Jubilea overlijden, verhuizing e.d.

Is er een familielid van u, of zijn er senioren in uw omgeving overleden, stuur ons een kaart. Ook als er iemand in het ziekenhuis gelegen heeft laat het ons even weten. Als deze mensen lid zijn van de KBO dan kunnen wij daar aandacht aan besteden. Als u 50 of 60 jaar getrouwd bent en u stelt het op prijs dat wij u komen feliciteren, stuur ons dan een uitnodiging, en wij komen op receptie.
Gaat u verhuizen, stuur even een verhuisbericht naar het adres op deze nieuwsbrief, heel handig voor onze administratie. Bij voorbaat dank.
Alzheimer Café B.O.S.

Best, Oirschot, Son en Breugel
Woensdag 27 februari  “Muziek en Dementie”
Het is voor velen bekend dat muziek een positieve invloed heeft op de stemmingen dat muziek lang bewaard blijft wanneer iemand achteruit gaat door dementie. Het is ook een manier om contact te maken. Naar aanleiding van de muziek komen vaak allerlei herinneringen, verhalen en emoties los. Op welke manier kun je hier voor je verwant met dementie gebruik van maken? Wat kan muziektherapie bijdragen in deze zorg?
Vanavond is onze gast Evelien Mescher, muziektherapeut en initiatiefnemer van ‘Miracles of music’. Zij zal met ons in gesprek gaan over muziek en de waarde daarvan voor mensen met dementie. Ze heeft daarbij voorbeelden uit de praktijk. 
                                                                                                                                     
Waar?
Zalencentrum `t Zand, Bestseweg 52 in Oirschot.
Hoe laat?
De zaal is open vanaf 19.00 uur. Het programma start om 19.30 uur en eindigt rond 21.00 uur. De toegang is gratis.
Inlichtingen?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Verbeek (Best en Oirschot, 06-41546859Pitch & Putt Golf (het golfspel voor iedereen!!)

Wij als KBO willen eens peilen bij onze leden of er belangstelling is om “te gaan golfen”.
Dat doen we dan niet op een grote golfbaan maar op een kleinere baan, een Pitch & Putt golfbaan. Pitch & Putt Golf is golf voor iedereen. Dit maakt Pitch & Putt Golf uniek, want ook zonder golfervaring, mag je er golfen. De golfbaan bestaat uit een kleine 18-holes en is voor elk niveau een uitdaging. Van de afslag tot de vlag, varieert de lengte van de holes tussen 30 en 90 meter. Door deze ‘kleine’ afstanden, is het spel geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar.
Pitch & Putt is een variant van het golfspel. Het is de bedoeling dat een golfbal met een golfclub in een hole wordt gespeeld, maar de holes zijn korter en er worden maar twee clubs gebruikt, één om mee te pitchen(vorm van slaan) en één om mee te putten.
Misschien zijn er leden die al eerder dit spel hebben gespeeld maar ook degenen die dit nog nooit hebben gedaan zijn welkom.
Voor die mensen kunnen we een zgn. “clinic” organiseren. Onder begeleiding wordt u dan bekend gemaakt met het spel en kunt oefenen op de baan.

Hebt u hiervoor belangstelling laat dit dan weten via de mail aan info@kbo-oirschot.nlKienen

Elke 1e en 3e woensdag van de maand is het erg druk met senioren die deelnemen aan de Kienmiddag in d’n Inloop. Het is er erg gezellig en de aanwezigen vermaken zich prima.
Uiteraard zijn er ook nog prijsjes te winnen en dat is een leuke bijkomstigheid.
Er wordt nog een bakje koffie of thee gedronken en de middag vliegt voorbij!!

Voor degenen die hier nog nooit aan hebben deelgenomen, kom eens kijken en doe een middag mee dan kun je ervaren of dit bevalt.

  Cliëntondersteuners van de KBO                                      

In de gemeente Oirschot zijn drie KBO cliëntondersteuners. Zij zijn opgeleid en gecertificeerd door de VBOB (overkoepelende Stichting van de Brabantse Ouderenbonden).  U kunt hen rechtstreeks raadplegen indien u problemen hebt met zaken aangaande de WMO.
Aarzel niet hen te bellen als u om hulp verlegen zit.

De ondersteuners voor Oirschot zijn:
* Tiny Kwappenberg, telefoon 572258
* Paul Stoffels, tel 391044


Ladies day Boskoop

Zoals andere jaren eerder door ons georganiseerd is er dit jaar weer de mogelijkheid om in te schrijven voor het bezoeken van een modeshow.
Deze keer gaan we naar Van der Klooster Mode te Boskoop en wel op donderdag 11 april.

Het programma voor die dag ziet er als volgt uit:

De kosten voor deze dag bedragen € 17,50 per persoon.
Dit reisje gaat alleen bij voldoende deelname(min. 45 deelnemers) door, dus dames ga gezellig mee op onze LADY’S DAY!!!
U kunt voor dit reisje inschrijven tot 1 april.

De kosten kunt u voldoen door onderstaand strookje in te vullen en in te leveren bij d’n Inloop in de hiervoor bestemde bus.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aanmelden modeshow 2019


Heer of Mevrouw

 

Straat

 

Huisnummer

 

Postcode

 

Woonplaats

 

Telefoon thuis

 

Telefoon mobiel

 

E-mailadres

 

Banknummer IBAN

 

Datum van inschrijving

 

Door KBO Oirschot zal het verschuldigde bedrag van € 17,50 ongeveer 10 dagen vóór aanvang van de reis worden afgeschreven
van de door u vermelde bankrekening. Indien u echter op 11 april verhinderd bent en niet mee kunt gaan is restitutie van genoemd bedrag
niet mogelijk gezien de reservering die wij hebben moeten doen bij EMA. Door het plaatsen van uw handtekening geeft u aan hiermede in te stemmen!
Bij het niet doorgaan van de reis zal dit machtiging bewijs worden vernietigd.

Voor akkoord,                                                           Oirschot, ………………….   2019.
Handtekening:KBO belastinginvullers verzorgen belastingaangiften voor ouderen (AOW gerechtigd)

Ook dit jaar bestaat weer de mogelijkheid het aangiftebiljet inkomstenbelasting over 2018 te laten verzorgen door de KBO belastinginvullers.
Zij beoordelen dan tevens of aanspraak bestaat op Huur- en/of Zorgtoeslag.
Als u geen aangiftebrief hebt ontvangen kan het toch lonend zijn te laten beoordelen of u aanspraak kunt maken op belastingteruggaaf, een tegemoetkoming in de specifieke zorgkosten, of  toekenning van huur- en/of zorgtoeslag.

Van deze dienstverlening kunnen gebruik maken, ouderen die AOW gerechtigd zijn, uit Oirschot, Spoordonk, De Beerzen en De Stille Wille met een gewone aangifte inkomstenbelasting.

De belastinginvullers houden voor Oirschot en Spoordonk zitting in De Inloop van de KBO te Oirschot en voor De Beerzen en De Stille Wille in Ontmoetingscentrum Ons Mevrouw te Middelbeers.
De vergoeding is door de Stichting Verenigde Bonden Overleg Brabant (VBOB) vastgesteld op max. € 12,00 per adres; voor een alleenstaande wordt € 7,50 berekend.

U kunt zich uiterlijk tot en met vrijdag 22-02-2018 aanmelden.
Dit kan vanaf 09.00 tot 13.00 uur bij Loket Wijzer Oirschot in
S.C.C. De Enck, De Loop 67, Oirschot, telefoonnummer: 0499-33 51 42.

Na aanmelding bij het Loket Wijzer ontvangt u tijdig bericht over datum, tijdstip en plaats waar u wordt verwacht.
Tevens ontvangt u een formulier waaruit blijkt welke gegevens u moet meebrengen.