Kaarten/kienen/fietsen
door: Jan van Overbeek

Woensdag:        6 oktober kienen
Donderdag:       7 oktober kaarten
Woensdag:        13 oktober kaarten
Woensdag:        20 oktober kienen
Donderdag:       21 oktober kaarten
Woensdag:        27 oktober kaarten
Aanvang 13.30 uur

Fietsen
Vrijdag:                8  oktober
Donderdag:       14  oktober
Vrijdag:               22  oktober
Donderdag:       28  oktober
Aanvang 13.30 uur
Activiteiten 2021

Hierbij informeren wij jullie reeds over de geplande activiteiten voor dit jaar. Dan kunnen jullie hiermee alvast rekening houden en de data in je agenda zetten.

UITERAARD ZIJN DEZE ACTIVITEITEN ONDER VOORBEHOUD

Reisje “De goede oude tijd” naar het Openluchtmuseum Arnhem, nadere info volgt.

Culturele Middag met KBO de Beerzen bij ’t Zand, nadere info volgt

Vander Kloostermode te Boskoop. Nadere info volgt

Vrijwilligersavond bij ’t Zand, nadere info volgt

Kerstlunch bij ’t Zand, nadere info volgt


Kerstshow bij Trudie

Beste mensen,
Vanaf 3 oktober a.s. stel ik mijn huis IEDERE ZONDAG weer open voor belangstellende, je kunt onder het genot van een kop koffie op je gemak rond kijken, ook hang en zet ik wat spullen buiten neer. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen, want je moet niet vergeten dat het een hele klus is om alles weer mooi neer te zetten, en dat het hopelijk voor vele van jullie weer verrassend gaat worden. Er zijn vele dingen zelf gemaakt, vooral de dingen van glas, ook zelf geschilderde kaarten en cadeau kaartjes. Verder heb ik dit jaar het thema kerststallen en kerstgroepen, hopelijk spreekt jullie dit ook aan, ik heb ze in alle maten, kleuren en materialen.
Tevens informeer ik jullie dat ik ook doneer aan het KWF-kankerfonds.
Ik heb een tafel met spullen ingericht, waarvan de opbrengst gaat naar het KWF-kankerfonds.

Ik hoop dat ik vele van jullie mag begroeten op een van de komende zondagen, want mijn huis staat open van 3 oktober t/m 19 december 2021.

Trudie van Hout
Dekanijstraat 14 a ( achterom )
OirschotOrskot vruuger
door: Ad van Zelst

’t Paterskuiltje 

Ver verscholen in het Oirschotse buitengebied ligt het Paterskuiltje. Dit perceel werd in 1939 door de paters van het Montfortanenklooster gekocht.  Er werd een vijver gegraven, zodat de paters en de priesterstudenten er konden zwemmen en vissen. Ook kwam er een voetbalveld met een kleine tribune. Bij de vijver hadden de paters kleedhokjes gemaakt om zich te om te kleden als ze gingen zwemmen. Het stond bekend als ‘t Paterskuiltje.

De A58 die begin jaren ’60 werd doorgetrokken naar Eindhoven, kwam over een deel van het perceel te lopen en daarom werd een nieuwe vijver gegraven. In 1976 kon Huub Louwers (de smid) dit stuk grond van de Monfortanen kopen. Jarenlang heeft Huub met zijn vrouw en kinderen gebruik gemaakt van de wei en het bos, de hele familie heeft ervan kunnen genieten. Varen in de vijver, spelen in het bos, klimmen, voetballen, enz. Huub doopte het zelfs om tot “Louwersgat”. Tot aan hun overlijden bleven Huub en zijn vrouw naar hun geliefde stuk grond gaan om het te onderhouden en te genieten.
Mijn herinnering aan het Paterskuiltje en de Montfortanen:
In mijn tijd bij de welpen had akela van Esch geregeld dat we er een keer mochten gaan zwemmen. Toen we er aankwamen zagen we dat er al iemand in het water lag… een pater! We hadden nog nooit een pater in een zwembroek gezien, het was opeens geen pater meer!
Die pater heette Westerlaken, een man met rossig haar. Hij was oud-missionaris en gaf godsdienstles op onze lagere school aan de Spoordonkseweg. Op een dag besloot hij de les met de woorden: “Wie heeft er al eens een neger in het echt gezien?”
Niemand.
“Volgende week heb ik een verrassing voor jullie. We hebben een jongen over laten komen uit de missie in Afrika. Hij kan goed leren en nu betalen wij zijn studie in Nederland”.

De neger was inderdaad een bezienswaardigheid, pikzwart met kroeshaar. We mochten hem allemaal een hand geven en die hand… was gewoon wit aan de binnenkant!

(Het voorgaande moet gelezen worden in het licht van de jaren ’50, zo’n 65 jaar geleden)
Dit verhaal verscheen eerder in het Oirschots Weekjournaal
Wie heeft nog foto’s van oud-Oirschot? Neem contact op met advanzelst1945@gmail.com of stop ze in de brievenbus Den Heuvel 6 in Oirschot. Graag voorzien van omschrijving, jaartal en retouradres.
Onlangs haalde de Heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot het 200e lid binnen. Is heemkunde iets voor u? Kijk eens op de website www.deheerlijkheidoirschot.nlVerslag grote fietstocht op 28 augustus

door: Jan de Vet
foto’s: Jan de Vet en Noud van de Ven

Eindelijk was het dan weer zover, 26 augustus 2021. De grote fietstocht ging beginnen.
‘s Morgens vroeg, tegen kwart voor negen, kwamen de enthousiastelingen binnendruppelen op het parkeerterrein van D’n Inloop. Toen zich uiteindelijk zo’n 30 participanten hadden gemeld kon het avontuur beginnen.
Vanwege het grote aantal deelnemers werd de groep in tweeën gesplitst. De voorste groep werd aangevoerd door Frans Traa en Wim van Heerebeek, de twee organisatoren, terwijl de tweede groep werd geleid door Jan van Overbeek. Het was redelijk fris weer, maar dat mocht de pret niet drukken. Vanuit Oirschot ging de tocht richting Oostelbeers om vervolgens linksaf te slaan over de Oirschotse Heide, waar ons het eerste cadeau stond op te wachten.
De heide stond volop in bloei en het uitzicht was adembenemend. Het was een prachtig gezicht. Maar, er kwamen nog meer verrassingen. Zo fietsten we later over een schitterend bospad dat ons uiteindelijk naar Vessem voerde, naar de Jacobshoeve. Rond half elf werden we daar opgevangen door de schoondochter van Frans en Zus Traa, alwaar ons de derde verrassing werd gepresenteerd.

We werden namelijk getrakteerd op heerlijke stukken vlaai die de schoondochter extra uit Oirschot had meegebracht en die met veel genoegen werden geconsumeerd onder het genot van een kopje koffie of thee. Vervolgens ging de tocht via Casteren naar Bladel waar we voor onze vierde verrassing in een bosrijke omgeving belandden in het restaurant van de Tipmast voor een rijkelijke lunch. We konden kiezen uit diverse soorten heerlijke broodjes en uit een aantal eiergerechten. Bovendien kregen we nog twee consumpties aangeboden. De weergoden bleken ons goed gezind te zijn. Tijdens de lunch vielen er wat regendruppels maar we konden het tweede deel van onze tocht weer droog vervolgen.
Via Netersel reden we richting Oostelbeers waarna we terechtkwamen bij Staminee d’n Eigenwijze, voor onze vijfde verrassing. Hoewel het voor de uitbaters een vrije dag was, hadden zij hun etablissement speciaal voor ons opengesteld. We konden in gezellige groepjes genieten van elkaar en van de twee consumpties die ons en passant werden aangeboden.
Alvorens aan het slot van onze fietstocht te beginnen bedankte Frans de groep voor hun deelname en hun bijdrage aan deze gezellige dag. Hij sprak de hoop uit om ook volgend jaar weer zo’n mooie en succesvolle tocht te kunnen organiseren. Deze wens werd door de deelnemers met applaus begroet. Om dit verder kracht bij te zetten werden de organisatoren, Frans, Zus, Wim en Jo namens de hele groep bedankt door Jan. Het slot van de tocht voerde door de Landschotse Heide weer terug naar Oirschot waar we rond vijf uur arriveerden. Het was een heerlijke dag.


Digitaal Leercentrum
door Jan van Overbeek

Mededeling voor de cursisten van het Digitaal Leercentrum.
In verband met  het plaatsen van een WTW installatie (ventilatie) in het computerlokaal eind september starten de nieuwe cursussen in november.
De nieuwe cursussen worden gepubliceerd in de Nieuwsbrief van november.

Brei- en Handwerkclub
door: Leo van Loon

Onze brei en handwerkdames zoeken uitbreiding van hun clubje, ze zijn nog maar met 2 personen en zij zouden het erg leuk vinden als er een aantal dames bij zouden komen.
De dames zijn hier op donderdagochtend van 9.30 – 11.30 uur, zij hebben een breiwerkje onderhanden of handwerken wat en dat met een kopje koffie of thee.
Uiteraard wordt er ook gezellig wat gekletst en alle nieuwtjes in het dorp passeren de revue.

U kunt zich aanmelden bij de beheerder, Leo van Loon, bereikbaar per tel. 06-36481354 of per mail kbo.beheerder@kpnmail.nl.”Overleden leden van onze KBO    

Wij gedenken hierbij de overleden leden van de afgelopen maand: Jan van Hout, 
Janus Smetsers, J. van Nunen, M. van de Sande, M.J. de Leest Jan van Dal.
Note: Het bestuur zou het fijn vinden als u ons doorgeeft wanneer leden zijn overleden, wij kunnen hieraan dan aandacht besteden. Ook horen wij graag als u bent verhuisd.


LADY’S DAY BOSKOOP         

Zoals andere jaren eerder door ons georganiseerd is er dit jaar weer de mogelijkheid om in te schrijven voor het bezoeken van een modeshow.
We gaan weer we naar Van de Kloostermode te Boskoop en wel op dinsdag 26 oktober.

Uiteraard is dit onder voorbehoud i.v.m. de dan geldende corona-maatregelen.

Het programma voor die dag ziet er als volgt uit:

De kosten voor deze dag bedragen € 22,00 per persoon.
Dit reisje gaat alleen bij voldoende deelname(min. 45 deelnemers) door, dus dames ga gezellig mee op onze LADY’S DAY!!!
U kunt voor dit reisje inschrijven tot 16 oktober.
De kosten kunt u voldoen door onderstaand strookje in te vullen en in te leveren bij d’n Inloop in de hiervoor bestemde bus.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Afbeeldingsresultaat voor schaarsymbool
Aanmelden modeshow 2021


Heer of Mevrouw

 

ATTENTIE

Om deel te nemen aan het bezoeken
van de modeshow dient u de volgende
documenten mee te brengen:
-Vaccinatiebewijs: of de papieren
  versie of  de info op de coronacheck
  app op uw telefoon
-Een geldig legitimatiebewijs
  (paspoort, id of rijbewijs)

Ook moet in de bus een mondkapje
worden gedragen, dit vanwege de
nog steeds geldende corona maatregelen.

 

Huisnummer

 

Postcode

 

Woonplaats

 

Telefoon thuis

 

Telefoon mobiel

 

E-mailadres

 

Banknummer IBAN

 

Datum van inschrijving

 

Door KBO Oirschot zal het verschuldigde bedrag van € 22,00 ongeveer 10 dagen vóór aanvang van de reis worden afgeschreven van de door u vermelde bankrekening. Indien u echter op 26 oktober verhinderd bent en niet mee kunt gaan is restitutie van genoemd bedrag niet mogelijk gezien de reservering die wij hebben moeten doen bij de busmaatschappij. Door het plaatsen van uw handtekening geeft u aan hiermede in te stemmen! Bij het niet doorgaan van de reis zal dit machtiging bewijs worden vernietigd.

Voor akkoord,                                                                                 Oirschot, ………………….   2021.
Handtekening:
Uitnodiging   Culturele Middag

Voor leden van KBO-Oirschot en De Beerzen op donderdag 7 oktober om 13.30 uur bij zalencentrum ’t Zand, Besteseweg 52 te Oirschot.      

Uiteraard is dit onder voorbehoud i.v.m. de dan geldende corona-maatregelen.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
Het programma voor deze middag:
-13.00 uur ontvangst met koffie/thee.
-13.30 uur opening van de middag door de voorzitter van KBO-Oirschot, dhr. Mari van de Ven.
-13.45 uur optreden van de band Tee Tee eS met muziek uit de jaren 60 en 70.
-14.45 uur pauze met hapje en drankje.
-15.15 uur vervolg optreden Tee Tee eS.
-16.15 uur sluiting van de middag door de voorzitter van KBO-De Beerzen, dhr. Jan van Gerwen.

Entreekaartjes à € 4,00 kunnen worden afgehaald vanaf maandag 20 september bij d’n Inloop elke werkdag tussen 9.00 en 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.

Wij wensen u een gezellige middag.      

       

ATTENTIE

Om deel te nemen aan de Culturele Middag dient u de volgende documenten mee te brengen:
-Vaccinatiebewijs: of de papieren  versie of  de info op de coronacheck  app op uw telefoon
-Een geldig legitimatiebewijs  (paspoort, id of rijbewijs)

Dit vanwege de nog steeds geldende corona maatregelen.