OME JO
door: Jacques van de Ven

“Hartelijk de fiets gesmeerd”.
Dat is Ome Jo. Altijd van die grapjes waar je je tenen bij samen knijpt. Eigenlijk heet hij oom Jodocus maar hij heeft zijn naam in laten korten. Gelukkig maar. Trouwens we hebben ook een Tante Jo maar Ome Jo is altijd een van de eersten op de verjaardagen en gaat altijd met de laatsten weg en dat is dan pas als de jarige laat op de avond vraagt wie die avond de lamp uit doet.
Als de volgende gast binnen komt en “Proficiat” zegt is ook steevast zijn opmerking “Is oew fiets gejat?” “Koffie Ome Jo?” “Nee die heb ik thuis al op hi hi”. “Pilsje Ome Jo? Moet je een glas hebben?” “Nee dat zit al in een glas hi hi”. Als Ome Jo even later een sigaret uit zijn pakje neemt en een aansteker zoekt biedt Tante Cor hem een vuurtje aan. “Vuur?” “Liever dan een klap voor mijn kop hi hi”. Ome Jo rookt en drinkt nu. Hij heft zijn fles onder het uitspreken van: “Nou prut dat we er nog veel mogen lusten”. Even later lopen de gesprekken door elkaar. Een van die gesprekken gaat over die antieke klok die nog van opa geweest is en die vader weer aan de gang gekregen heeft. “Dat heb je goed gedaan, shampo hi hi”. “Nee met soda’ grapt mijn vader terug. “Het uurwerk uitgekookt met sodawater en het loopt weer als een trein”….Nu had ik verwacht dat er iets zou komen van: “treinen lopen toch niet op tijd hi hi”of een trein loopt niet maar die rijdt hi hi” maar niets daarvan. Ome Jo moest tot drie keer toe zijn fles tegen het licht houden zo dat iemand van ons zou zien dat die leeg was. Dat is dan weer het voordeel van een glas, dan zie je tenminste dat het leeg is. “Ome Jo nog een pilsje?” “Liever dan den heiligen olie hi hi”. Ik zit te denken, is dit nou het spelletje geen ja en geen nee?, maar breng hem toch een vers flesje bier. Tante Willie vertrekt al snel want die moet nog naar de buren die vandaag opendag hebben. Als ze in de gang tot ziens roept schreeuwt Ome Jo terug: “Auf wiederschnitsel”. Dan begint Ome Jo over zijn ingeruilde auto: “Einde oefening, helaas pindakaas”. Tegen middernacht vraagt mijn vader heel subtiel om even te luisteren naar die prachtige slag van de oude familieklok. Ome Jo drinkt zijn laatste slokje uit de fles en probeert er daarna nog enkele druppels uit te schudden en te wringen. ‘Ik’ heb dit niet gezien! Pas als alle anderen beleefd aanstalten maken om naar huis te gaan staat Ome Jo ook op. Weer is Ome Jo de laatste die vertrekt. Met “Aju paraplu” neemt Ome Jo afscheid waarop ik antwoord: “Handdoek”.
Overleden leden van onze KBO    

Wij gedenken hierbij de overleden leden van de afgelopen maand: Martha van Brunschot-Latijnhouwers (09-03-1924), Jan Verhagen (12-03-1933)
Note: Het bestuur zou het fijn vinden als u ons doorgeeft wanneer leden zijn overleden,
wij kunnen hieraan dan aandacht besteden. Ook horen wij graag als u bent verhuisd.

Twee QR codes op één mobieltje
door: Simon van der Steen


Handleiding hoe u de QR-code’s van meerdere personen van het coronatoe-gangsbewijs op uw smartphone krijgt
Handig voor bijvoorbeeld een echtpaar met maar één mobiele telefoon of voor iemand die met zijn vader/moeder - die geen smartphone heeft - eropuit wil en de code nodig heeft in de horeca.
Naast de persoonlijke corona-app kunt u ook de papieren QR-code downloaden op uw smartphone. Dit is niet als vervanging, maar als aanvulling, zodat u bijvoorbeeld voor uw partner ook de code beschikbaar heeft als deze geen smartphone (bij zich) heeft.
Voor zowel het Nederlandse coronatoegangsbewijs als het internationale vaccinatiebewijs.
Niet nodig: - app Corona-check - printer
Wél nodig: - computer of laptop met internet - smartphone met e-mail

Werkwijze, stappen A en B:

A. QR-code downloaden op uw computer of laptop
Eerst gaan we op de website de QR-code downloaden naar uw computer of laptop.

1. Op uw computer of laptop gaat u naar www.coronacheck.nl/print
2. Aanvinken “Ik heb de privacyverklaring gelezen en begrijp hoe CoronaCheck mijn gegevens gebruikt”
3. Druk op de knop “Volgende”
4. Kies “Een vaccinatiebewijs”
5. Login met uw DigiD, met de app of sms-controle
6. U komt in het scherm met de data van de vaccinaties, druk op de knop “Maak Bewijs”
7. Kies “Open PDF”
8. Rechtsboven kiest u voor downloaden of voor de printer:
Kiest u voor downloaden (is makkelijkst!), sla dan het document op, bijvoorbeeld als:
“QR-code Piet”. Sla bijvoorbeeld op in de map “Mijn documenten”. Let op: als u de printer heeft gekozen, moet u niet de blauwe knop “Afdrukken” gebruiken. Eerst kiest u boven in de linker kolom bij “Bestemming of printer” in plaats van de optie met de naam van uw printer de optie “Opslaan als PDF”. Als u dat heeft aangepast, drukt u daarna op de blauwe knop “Opslaan” en kunt u de locatie kiezen waar u het document wilt opslaan. U kunt voor het opslaan uw naam in de bestandsnaam erbij zetten. Zo kunt u bijvoorbeeld het bestand “QR-code Piet” noemen en deze opslaan in bijvoorbeeld de map “Mijn documenten”.

B. QR-code mailen en ontvangen op uw smartphone
Nu gaan we een e-mail aan onszelf sturen zodat de QR-code beschikbaar is op de smartphone.

1. Maak op uw computer of laptop een e-mail bericht aan met uw eigen e-mail adres als ontvanger (het e-mail adres dus dat u op uw smartphone gebruikt)
2. Voeg als bijlage het opgeslagen bestand “QR-code Piet” toe, op te halen bij “Mijn documenten” (op uw computer/laptop)
3. Op uw smartphone kunt u de e-mail openen
4. Open of download de bijlage (“QR-code Piet”). Dit bestand wordt dan op uw smartphone opgeslagen op een plek die u zelf kunt kiezen, vaak bij “Mijn bestanden” en/of “Downloads”
Als u nu de QR-code moet laten zien, dan kunt u deze openen op uw smartphone door bij
uw bestanden (bij “Mijn bestanden” en/of “Downloads”) deze pdf te openen. Let dus vooraf goed op waar u deze documenten plaatst en hoe u deze kunt vinden.

Ook kunt u de QR-code altijd vinden via uw e-mail programma, zolang u uw e-mail bericht niet verwijdert. Gewoon het bericht openen en de pdf openen.               

 

Dit is alweer het 2e recept voor een heerlijk recept tijdens de komende Sinterklaas-periode.
In de vorige nieuwsbrief heb ik gevraagd om recepten in te sturen . Helaas hebben we tot op heden nog geen inzendingen ontvangen . Dus hierbij opnieuw de vraag om lekkere en gemakkelijke recepten in te sturen. Deze kunnen dan geplaatst worden in een komende Nieuwsbrief.

Tiramisu met pepernoten en pure chocolade
door: Simon van der SteenDeze tiramisu met kruidnoten is leuk als toetje voor met Sinterklaas en smaakt gegarandeerd heerlijk!

Ingredienten                                                   Materialen
4 eieren                                                              keukenmachine
3 eetlepels suiker                                           grote ovenschaal
500 gr mascarpone
700 gr pepernoten/kruidnoten
75 gr pure chocolade
Een grote mok sterke koffie
Een scheut licor 43
  
Bereiding
Splits 4 eieren en vang het eigeel en eiwit op in aparte kommetjes. Klop het eigeel, de suiker en de mascarpone met een garde in een grote kom. Klop het eiwit met een keukenmachine net zolang tot het stijf is en je de bak op zijn kop kunt houden. Spatel het geklopte eiwit voorzichtig door het mascarponemengsel.

Doe dit met de hand, anders wordt de tiramisu straks niet stevig genoeg. Rasp de pure chocolade tot kleine vlokken. Zet een grote mok sterke koffie en laat dit afkoelen (zet het eventueel eventjes in de vriezer). Schenk de afgekoelde koffie in een diep bord en doe er een scheut licor 43 bij. Dompel de pepernoten onder in de koffie en leg de bodem van de ovenschaal vol met de pepernoten. Houd de pepernoten niet te lang in de koffie, anders vallen ze uit elkaar.

Als de bodem van de ovenschaal bedekt is met pepernoten, is het tijd om 1/3 van het mascarponemengsel eroverheen te smeren. Een dun laagje is dus genoeg. Strooi hierna een laag van de chocoladevlokken eroverheen. Herhaal deze stappen nog 2 keer en eindig met de chocoladevlokken. Maak de tiramisu voor het serveren af door er gebrokkelde pepernoten overheen te strooien.


Verslag Lady's Day van der Kloostermode, Boskoop
door: Liesbeth Schelle en Diny van de Schoot
Na een moeizaam begin van veel te weinig aanmeldingen en na veel bellen, uiteindelijk toch nog met
34 mensen weg geweest. Pfff, gelukkig, anders hadden we wéér alles af moeten zeggen net als de reis naar het openluchtmuseum. Niet leuk voor de mensen die heel graag weer weg wilden. Hoe komt dat toch? Vooral ook omdat we weten dat in Best en de Beerzen wel alles doorging en gaat.
Ligt het aan de activiteit? Of aan de reisbestemming? Dat zouden we graag willen weten! En als jullie andere ideeën hebben doe ze alsjeblieft in de ideeën bus of laat het ons weten!
Eindelijk weer op stap! Gezellig! Wat een dag en wat een gekakel, vanaf het moment dat we in de bus stapten totdat we weer uitstapten! We hadden natuurlijk ook veel bij te praten na zo lange tijd.
Na een rustige tocht zonder file's werden we ontvangen met koffie en een lekker stukje gebak. Daarna genoten we van een prachtige modeshow met evenzo prachtige modellen met verschillende maten. Daardoor kon je ook zien dat je er in elke maat goed uit kunt zien. Leuke kleding van casual tot chique in verschillende prijsklasse. Na de show tijd voor de goed verzorgde lunch en meteen bepraten wat we wilden passen en/of kopen. Heel belangrijk en verleidelijk!

Daarna werd de groep in tweeën gesplitst zodat we "rustig" konden winkelen. De verkoopsters
[4 stuks] konden daardoor ook iedereen goed helpen en adviseren. Er hingen zoveel verschillende dingen, dat het moeilijk kiezen was. De tijd vloog voorbij. Voor sommigen was de tijd veel te kort! Haha. Als afsluiting kregen we een advocaatje met slagroom en konden we tevreden en voldaan naar huis.
De volgende afspraak voor Kloostermode staat  gepland voor 4 oktober 2022! Zet het alvast in de agenda!Wmo-cliëntondersteuning
Hulp bij de Wmo-aanvraag

Hoe zorgt u ervoor dat u langer thuis kunt blijven wonen? Als u zorg, dagbesteding of hulpmiddelen nodig heeft, kunt u daarvoor aankloppen bij de gemeente. Maar u hoeft dat traject niet alleen in te gaan, want  u kunt ook een beroep doen op de vrijwillige clientondersteuners van KBO Oirschot. Deze ondersteuners hebben hiervoor een opleiding gehad, zijn regelmatig bijgeschoold en zijn gecertificeerd. Zo zijn zij goed op de hoogte van wetsaanpassingen en andere actuele ontwikkelingen. Zij kunnen het Wmo-proces met u bespreken, uitzoeken waar u recht op heeft, en u bijstaan in gesprekken met bijvoorbeeld de gemeente. Kortom: onze cliëntondersteuners helpen u graag met uw Wmo-aanvraag.

Wie zijn deze cliëntondersteuners bij KBO Oirschot, dat zijn de heren Paul Stoffels (tel. 391044) en Tiny Kwappenberg (tel.572258). U kunt beide heren vrijblijvend benaderen met uw hulpvraag.
Zij zullen dan met u in gesprek gaan en overleggen op welke wijze zij u het best kunnen helpen, hieraan zijn geen kosten verbonden.


Nieuwe entree Kringloopwinkel.
door: Leo van Loon

Sinds begin van dit jaar heeft de Kringloopwinkel een nieuwe entree. Samen met een 6-tal vrijwilligers hebben we, in de periode van eind december 2020 tot begin januari 2021 toen de Kringloopwinkel gesloten was,  deze entree gerealiseerd. Vanwege de coronaperikelen moesten we e.e.a. aanpassen, we hebben een route gemaakt in de winkel zodat onze klanten elkaar zo min mogelijk tegenkomen en dus geen contact hebben. Tevens hebben we de bestaande carport geheel dichtgemaakt, dit om  “warmtebuffer” te maken tussen buiten en de winkel. Ook kunnen dan de aangeboden goederen  “droog” door ons in ontvangst worden genomen. Om e.e.a. te complementeren en herkenbaar te maken voor onze klanten hebben we de entree voorzien van onze naam “D’N INLOOP”.Ontmoetingsmiddag 85 plussers van KBO Oirschot ZEER geslaagd

door: Piet van de Akker

Op uitnodiging van het bestuur van de KBO hadden zich een negentigtal personen aangemeld om deze middag mee te maken. Op donderdag 4 november om 11.30 uur werden alle deelnemers door het organiserend comité hartelijk ontvangen.
In een goed verwarmde zaal beet voorzitter Mari van de Ven de spits af met zijn welkomstwoord waarin hij deze bijeenkomst omdoopte tot “Ontmoetingsmiddag” voor alle 85+ sers van KBO Oirschot, bedoelt voor hen die gezien hun respectabele leeftijd niet meer zo actief kunnen deelnemen aan andere activiteiten van deze vereniging.
Vervolgens nam pastoor Leendert Spijkers het woord en sprak in een gebed inspirerende woorden, verweven uit het leven van de heilige Franciscus van Assisi, en wenste iedereen een heel fijne middag.
Daarna was het tijd om te genieten van een goed verzorgd diner. Er werd druk gebuurt en ik hoorde hier en daar zeggen “dit is nog eens iets anders dan tijdens het eten alleen aan tafel zitten”.
Er werden over vroeger wat oude koeien uit de sloot gehaald, de sfeer was opperbest.
Het toetje wat volgde was ook van prima kwaliteit en zo vloog deze middag snel voorbij. Al bij al een hele mooie en kostbare bijeenkomst en dan heb ik het hier niet over Euro’s maar over vriendschap, gezelligheid en respect voor mensen die in de herfst van het leven zijn aangeland.
Tot slot wil ik graag mede namens alle aanwezigen KBO Oirschot een flinke pluim op de hoed steken, dank u wel!!
Lantaarntje
door: Henk van de Wal

Lieve mensen,
“Ik word niet kleiner wanneer ik door de knieën ga om een ander op de been te helpen.”
Inderdaad: het geeft jezelf een beter gevoel, je geeft de ander een beter gevoel: er is groei aan beide kanten. Bovendien zien anderen dat er goed gedaan wordt… (maar dat is niet ons eerste doel!)


Schenking van nieuwe beamer voor de fotoclub

door: Gert de Groot

Op vrijdag 8 oktober was het voor de fotoclub van de KBO Oirschot een heuglijke dag. Voor het eerst na anderhalf jaar weer een fysieke bijeenkomst in d’n Inloop. Tijdens deze bijeenkomst konden we profiteren van de luchtverversing, die in de  afgelopen  weken was aangebracht.

Meer echter hebben we geprofiteerd van een nieuwe beamer voor de projectie van onze foto’s. Deze kwalitatief hoogwaardige beamer is de fotoclub van de KBO Oirschot geschonken door Peter van Haaren. Peter is in maart vorige jaar overleden. Peter was vanaf het begin van de fotoclub lid van ons en wilde zijn dankbaarheid tonen naar de leden van de fotoclub ‘waar hij zo graag kwam’ aldus vertelde hij mij bij een bezoek aan hem.
De KBO Oirschot, maar in het bijzonder alle leden van de fotoclub zullen Peter dankbaar zijn en blijven.  De beamer heeft op zijn verzoek een naam gekregen, nl. Retep. Het zal ons altijd blijven herinneren aan de warme en positieve mens die Peter was.Bridge
door: Leo van Loon

Er is weer belangstelling om deel te nemen aan een beginnerscursus bridge. Een aantal personen heeft zich al aangemeld maar wij zouden graag een grotere groep willen hebben van totaal zo’n 8 personen. Deze cursus zal worden gegeven op donderdag of vrijdagochtend en zal starten in januari.

Meer info kunt u opvragen bij de cursusleider Cees van de Schoot bereikbaar op 06 28777869.1e Vrijdagviering

Deze is op 3 december in de kapel van Sint Joris . Ingang via de Gasthuisstraat, de deur is open van 9.15 uur-9.30 uur.
Aanvang 9.30 uur, voorganger pastoor Spijkers met zang door seniorenkoor “de Naklank”.Kaarten/kienen
door: Jan van Overbeek

Woensdag          1 december, kienen
Donderdag         2 december, kaarten
Woensdag          8 december, kaarten
Woensdag          15 december, kienen
Woensdag          22 december, kaarten
Woensdag          29 december, kaartenFietsen
door: Jan van Overbeek

Vrijdag 10 december vertrek om 11.00 uur met lunchstopBridgeclub
door: Nel Beekmans

Bij de bridgeclub van de KBO zijn nog enkele plaatsen vrij.
Wij spelen op de vrijdagmiddag van 13.00 – 16.00 uur.
Voor meer informatie kunt u bellen met: