Activiteiten voor februari 2018


Vrijdag

02

Febr.

Eerste vrijdagviering in de Kapel van Klooster Nazareth aan de Koestraat 35, aanvang  09.30 uur.
Voorganger Pastoor Spijkers.
Met zang door Seniorenkoor De naklank.
In deze viering gedenken wij:
Johanna van Gerwen-van Weert

Woensdag

07

Febr.

Jaarvergadering bij ’T Zand aan de Bestseweg.

Donderdag

08

Febr.

Gym.  Aanvang 09.30 uur.

Dinsdag

13

Febr.

Seniorencarnaval.

Woensdag

14

Febr.

Kaartmiddag in d’n Inloop aanvang 13.30 uur.

Donderdag

15

Febr.

Gym.  Aanvang 09.30 uur.

Woensdag

21

Febr.

Kienmiddag in d’n Inloop aanvang 13.30 uur.

Donderdag

22

Febr.

Gym.  Aanvang 09.30 uur.

Donderdag

22

Febr.

Dansmiddag in d’n Inloop aanvang 14.00 uur.

Woensdag

28

Febr.

Kaartmiddag in d’n Inloop aanvang 13.30 uur.Activiteiten voor Maart  2018


Donderdag

01

Jan.

Gym  aanvang 09.30 uur.

Vrijdag

02

Maart

Eerste vrijdagviering in de Kapel van Klooster Nazareth aan de Koestraat 35, aanvang  09.30 uur. Voorganger Pastoor Spijkers.
Met zang door Seniorenkoor De naklank. In deze viering gedenken wij Miet Beekmans-Erven, Ben Morselt en Sjaan Versteden-van de Schoot.

Woensdag

07

Maart

Kienmiddag in d’n Inloop aanvang 13.30 uur.

Donderdag

08

Maart

Gym  aanvang 09.30 uur.

Woensdag

14

Maart

Kaartmiddag in d’n Inloop aanvang 13.30 uur.

Donderdag

15

Maart

Gym  aanvang 09.30 uur.

Woensdag

21

Maart

Kienmiddag in d’n Inloop aanvang 13.30 uur.

Donderdag

22

Maart

Gym.  Aanvang 09.30 uur.

Donderdag

22

Maart

Culturele middag bij ’T Zand aanvang 13.30 uur zie programma

Woensdag

28

Maart

Kaartmiddag in d’n Inloop aanvang 13.30 uur.

Donderdag

29

Maart

Gym.  Aanvang 09.30 uur.
Kom kennismaken met Ons Platform!

Cubigo voorlichting
KBO-Kring Oirschot gaat in samenwerking met KBO-Brabant een bijeenkomst organiseren waarin Cubigo (Ons Platform) centraal staat. Deze bijeenkomst zal bestaan uit presentaties, demonstraties, mogelijkheid tot het stellen van vragen en zelf ervaren hoe Cubigo werkt.
De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 21 februari om 14.00 uur en wordt gehouden in het computerlokaal van het KBO gebouw aan de Vier Uitersten 17 te Oirschot en is toegankelijk voor iedereen, lid of geen KBO-lid. Hebt u altijd al eens willen zien wat het Ons-Platform voor u of uw ouders zou kunnen betekenen, kom dan daar deze gratis voorlichting. Het lokaal is open vanaf 13.30 uur.

Heeft u belangstelling en wilt u een cursus volgen? Dan kunt u dat aangeven bij iemand van de Kring of uw Afdeling. Er kan dan een cursus georganiseerd worden of u kunt individueel uitleg krijgen. 

 

 

 

 

Cubigo
Internet voor IEDEREEN, ook voor ouderen die moeite hebben om het te begrijpen.

KBO Brabant heeft een systeem ontwikkelt om ouderen op een gemakkelijke en begrijpelijke manier via internet gebruik te laten maken van allerlei maatschappelijke voorzieningen zoals zorgdiensten, afspraken met artsen en apothekers, gecontroleerd medicijngebruik, maar ook om contacten te leggen, kennis te nemen van plaatselijk nieuws, filmpjes te kijken op You Tube, radio te luisteren, spelletjes te spelen, kortom ook allerlei leuke dingen te doen met tablet, computer of telefoon.
Dit alles zodanig opgezet dat iedereen daarvan gebruik kan maken ook al weet je helemaal niets van computers of tablets.
In de laatste uitgaven van de ONS van KBO Brabant wordt regelmatig bericht over deze dienst hetgeen voor het Digitaal Leercentrum aanleiding was om af te spreken dat wij in al onze cursussen aandacht zullen gaan besteden aan deze service.

UITNODIGING

Voor:   Leden van KBO –Oirschot                                                              
Op:     Donderdag 22 maart 2018 om 13.30 uur.
In:       ’T Zand Bestseweg 52 te Oirschot.

Het programma voor deze middag:
13.00 uur ontvangst met koffie/thee.                                        

      13.30 uur Opening van de middag door voorzitter Jan van de Schoot.

    1. uur Optreden van Pimpernellen.
    2. uur Pauze met hapje en drankje.     
    3. uur Vervolg optreden Pimpernellen.                          

          16.15 uur Sluiting van de middag door voorzitter Jan van de Schoot.

Entreekaartjes à € 3,50 kunnen worden afgehaald vanaf 26 februari bij d’n Inloop elke werkdag tussen 9.00 en 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.

Wij wensen u een heel gezellige middagWie gaat er voor u beslissen…..

Als het effe kan: ik zélf, zou een logisch antwoord zijn.
Helaas zou er wel eens een moment in uw leven kunnen komen dat u dat zelf niet (meer) kunt. Wat dan? Als u toch zeggenschap wilt blijven houden, voor het het geval uzelf niet meer in staat bent uw zegje te doen, is het nu tijd om er over na te denken hóe u dat wilt. 
U kunt hier op twee manieren mee omgaan.
U zegt tegen degene die u vertrouwt dat hij of zij het maar moet regelen als het zover is of u pakt het wat officiëler aan en laat de afspraken vastleggen. Wát u wilt vastleggen en wáár u daarvoor moet zijn, willen wij van de KBO Oirschot u graag uitleggen. 
U bent van harte welkom in ons KBO-gebouw op 27 februari  om 19.30 uur.
Uitleg zal gegeven worden door notaris Marks waar het de testamentaire zaken aangaat, voor de medische zaken zal ik mijn steentje bijdragen.
Wij hopen u in groten getale te ontmoeten. Laat u ons van tevoren weten dat u komt, zodat u zeker bent van een goed plaatsje.
U kunt zich aanmelden middels email: info@kbo-oirschot.nl of telefonisch op 013-8446869.

Gerard Kummeling, huisarts (niet praktiserend)

Alle vrijwilligers nogmaals hartstikke bedankt!

Wat zou de KBO zijn zonder vrijwilligers? Het antwoord daarop is simpel. Een saai clubje met stoffige activiteiten. Dat imago hebben helaas nog veel KBO afdelingen in onze Brabantse dorpen en steden. Maar niet in Oirschot. In onze eigen “Inloop” bruist het van de activiteiten. Je bent er nooit alleen. Op het parkeerterrein staan dagelijks tientallen fietsen, auto’s en ander rollend materieel van leden, die deelnemen aan activiteiten als cursussen, wandelen, jeu de boules, koersbal, hobbyen, kienen, kaarten, biljarten, werken in de kringloopwinkel of van leden, die gewoon maar even binnenlopen voor een kopje koffie of een praatje. Het bestuur van de KBO beseft, dat zoiets alleen maar haalbaar is als er dagelijks voldoende en gemotiveerde vrijwilligers beschikbaar zijn. De vrijwilligers vormen het “werkkapitaal” van onze vereniging. Dat is ook de reden, dat we die personen zeker één dag per jaar in het zonnetje willen zetten. Dit jaar kozen we begin november voor een gezellig samenzijn in ’t Zand met een heerlijk buffet en een leuke conference van Renée Bastiaansen, in heel Brabant bekend van zijn tv-programma “De Wandeling”. Als geen ander bleek hij in staat om zijn gehoor van ruim 90 KBO-ers mee terug te nemen naar het rijke roomse leven van weleer. Herkenning met een lach en soms een traan om tradities, die verloren zijn gegaan. Nooit kwetsend maar heel herkenbaar.  Bij de verhalen van Renée kon je een speld horen vallen. Dat betekent toch dat we met zijn allen geweldig hebben genoten. Onze vrijwilligers hebben het verdiend.


 

Jan “de Gast” in januari op herhaling met verhalenmiddag
In december kwamen ruim 15 KBO-ers opdagen om te luisteren naar de vertelsels van Jan van Hout alias Jan “de Gast”. Het werd een gezellige en informele bijeenkomst waar zijn best werd gelachen. Jan zat op zijn praatstoel en vertelde in onvervalst Oirschots dialect hoe het vruuger toe ging op het Legend, de Stratense school en bij begrafenissen en het taofelen als de relatie door een meiske werd verbroken. Voor veel aanwezigen volop herkenning uit de eigen jeugd. We weten nu ook waar de bijnaam “de Gast” vermoedelijk vandaan komt. Dat is namelijk van de Gasthoeve in onze buurgemeente Best. Wie had dat nou ooit gedacht dat de roots van Jan in Best zouden liggen. Over dat feit zullen we maar heenstappen want daar kan hij uiteindelijk ook niks aan doen. En we hebben van hem geleerd dat een madam niet alleen een deftige dame is maar ook een houten stut voor onder de kar als er geen ”perd” is ingespannen. Als toehoorder dacht ik wat jammer dat de prachtige en unieke woordenschat van ons eigen Oirschots dialect zal gaan verdwijnen. Jan gaf toe dat hij soms voor zijn eigen kleinkinderen moet gaan ondertitelen anders begrijpen ze niet waar het over gaat.
Gezien het succes van de eerste verhalenmiddag zijn wij blij, dat Jan in januari opnieuw uit eigen werk wil voordragen. Zij voorraad vertelsels is nog lang niet uitgeput. Dus we kunnen opnieuw rekenen op smeuïge verhalen en anekdotes. Of ze allemaal voor 100% waar zijn, daar zijn de geleerden het nog niet over eens. Maar dat is ook niet belangrijk ze bieden een mooi sfeerbeeld van Oirschot uit onze jeugd. Waarover Jan de komende keer precies gaat vertellen weten we nog niet. Een ding is zeker. Het gaat over Oirschot van vruuger. En dat was toch heel skon!
U bent van harte welkom op de nieuwe verhalenmiddag in januari.

Wat                 : 2e verhalenmiddag in d’n Inloop door Jan van Hout
Wanneer         :  maandag 22 januari 2018 aanvang 14.00 uur
Toegang          :  gratis (alleen de koffie komt voor eigen rekening)Wist u dat:

Er binnenkort in d’n Inloop en in de Kringloopwinkel Idee-en Wensbussen komen te staan waar u als KBO lid uw wensen en misschien positieve en vruchtbare ideeën kunt deponeren waarmee wij als bestuur onze KBO een voor u nog betere vereniging kunnen maken.  Dus....heeft u een voorstel voor een nieuwe activiteit of heeft u een positieve inbreng laat het ons we ten via deze nieuwe Idee- en Wensbussen.KBO zoekt handjes

Bij onze vereniging moeten dagelijks veel klussen worden geklaard. Gelukkig hebben we daarvoor een groot aantal vrijwilligers. Zij werken met veel enthousiasme in de kringloopwinkel of als gastheer/gastvrouw in de ontmoetingsruimte van d’n Inloop. Op sommige dagdelen zijn extra handjes erg welkom. Als u ons wekelijks minimaal één morgen of middag vooruit zou willen helpen zou dat erg fijn zijn. Denk niet te snel “dat is niks voor mij”. Het werk als vrijwilliger geeft veel voldoening en leidt tot nieuwe sociale kontakten. U blijft er bovendien actief mee en dat is voor senioren erg belangrijk. De KBO wil bovendien tonen dat ouderen nog steeds een vitale functie vervullen in onze gemeenschap.  Hebt u interesse of wilt een keer een morgen of middag “proefdraaien” neem dan voor het maken van een afspraak even contact op met Leo van Loon beheerder, tel. 06 36481354.Alzheimer Café B.O.S.


Best, Oirschot, Son en Breugel.
Waar?
Zalencentrum `t Zand, Bestseweg 52 in Oirschot.
Tel. 0499 571817
Hoe laat?
De zaal is open vanaf 19.00 uur.
Het programma start om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur. De toegang is ratis.
Inlichtingen?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met;
Berrie Raaijmakers  (Oirschot, 06 53300205)          
Organisatie
Het Alzheimer Café is een initiatief van Alzheimer Nederland en wordt georganiseerd door de Werkgroep Alzheimer Café B.O.S.

Zorg of hulpmiddelen nodig

Als u met de Wet Maatschappelijke ondersteuning (WMO) te maken krijgt is dat allemaal nieuw en onwennig. De gemeente voert met u een zogenaamd “keukentafelgesprek” om te kijken in hoeverre u ondersteuning van de WMO nodig hebt.

U kunt - als u dat wilt - bij dat gesprek ondersteuning krijgen van de KBO. De ouderenbonden hebben gezorgd dat een aantal cliëntondersteuners zijn opgeleid om u bij te staan bij uw contacten met de gemeente over WMO-zaken.
Natuurlijk is het verstandig dat u niet alleen een gesprek met de gemeente voert, maar neem minstens altijd een mantelzorger mee. Als u dat wenst kan ook een cliëntondersteuner aanwezig zijn bij uw gesprekken met de gemeente. Die gesprekken worden dan samen met u voorbereid, zodat u goed op de hoogte bent waar het nu precies om gaat. De vrijwillige cliëntondersteuner helpt u dus en komt - samen met u - op voor uw belangen bij uw WMO-aanvraag voor hulp(middelen) of zorg bij de gemeente. Hij bespreekt met u hoe het proces van de aanvraag verloopt. Hij kan helpen bij het maken van het juiste verslag van het “onderzoek”. Dat is belangrijk, want op basis van dat verslag wordt bepaald welke hulp of zorg u krijgt.

Binnen de gemeente Oirschot is op dit moment Paul Stoffels (telefoon 391044) beschikbaar als cliëntondersteuner. Aarzel niet om contact met hem op te nemen. In januari gaan nog 2 personen uit de gemeente deze cursus van de Stichting VBOB (Verenigde Bonden Overleg Brabant) volgen. Wanneer u al een vrijwillige ouderenadviseur kent, dan kunt u natuurlijk ook eerst met hem/haar contact opnemen.Kopen met korting op vertoon van KBO ledenpas

De Dames IJssalon & Chocolaterie
5 % korting op alles uit de winkel.